НОВИНИ

ГЕРБ нямат готови решения за формулата на кабинета

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че са длъжни да направят правителство. Според него резултатът от изборите потвърждава категорично, че ГЕРБ трябва да бъде водеща партия в управлението. Изпълнителната комисия на партията днес се събра в разширен състав, за да обсъди ситуацията. Подробностите от Надежда Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
16:37, 27.03.2017
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Лидерът на ГЕРБ не влезе в детайли кои формации вижда като част от бъдещото управление, преди да са ясни окончателните играчи в 44-я парламент. Посочи още, че не е коректно да поставят условия, преди да са чули какво мислят потенциалните партньори.

Бойко Борисов - председател на ГЕРБ: "ГЕРБ е длъжен да направи правителство. Всяко друго решение да повторим втората или третата или петата партия да прави правителство ни връща във времето на Орешарски. Така че ГЕРБ е задължен след волята на народа, и след като сами предизвикахме тези избори и вие видяхте в общи линии се препотвърдиха резултатите, които очаквахме, да направим правителство".

За пореден път десницата в България, партията от ЕНП категорично победи социалистите към този момент.

Борисов заяви, че са успели да убедят хората, че са по-добри от останалите партии.

Бойко Борисов: "Българският народ е толкова мъдър, толкова съм благодарен, че отчете всички рискове и постъпи според мен по най-добрия начин. Нашата партия е демократична, на нас демокрацията само ни е дала, не ни е отнела. Ние постъпихме морално, подадохме оставка и се преброихме. Така че този резултат препотвърди категорично, че ГЕРБ трябва да бъде водеща партия в управлението. Ще положим огромни усилия, надявам се с малко компромиси, защото предишния път бяха много".

Лидерът на ГЕРБ определи БСП като достоен съперник на изборите.

Бойко Борисов: "Искам да поздравя и колегите от БСП и техния председател г-жа Нинова за действително една сериозна мъжка битка, както тя казва".

Борисов каза също, че България има редкия шанс догодина да бъде председател на Евросъюза и се нуждае от стабилно правителство, и от стабилна опозиция.

Бойко Борисов: "Представете си другите да бяха на наше място какво шампанско и какви бонбони щяха да се разхвърлят. Толкова е сложна обстановката, че трябва утре да се направи така, че нацията да бъде единна".

И днес от ГЕРБ заявиха, че още нямат готови решения за формулата на кабинета.

Владислав Горанов - ГЕРБ: "Когато сме готови, ще ви кажем и изявлението ще е от нашия лидер".

Пред ГЕРБ стои и въпросът за кандидат-депутатите, които изместват с преференции хора на по-предни места в листите. Според Томислав Дончев те не могат да бъдат накарани да се оттеглят.

Томислав Дончев - ГЕРБ - Vox popoli. Това би било против правилата на демокрацията. Как може да се променя вотът?"

След срещата днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов си тръгна от партийната централа без да говори пред медиите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мачът в София се оказа последен за селекционера на Холандия Дани Блинд
Мачът в София се оказа последен за селекционера на Холандия Дани Блинд
Заради природата и спокойствието чужденци се заселват в  Илинденци
Заради природата и спокойствието чужденци се заселват в Илинденци