НОВИНИ

ГЕРБ обещаха на СДС две места в общата листа за евроизборите

Две места в общата листа за Евроизборите, едното от които - със сигурност избираемо.Това обещаха днес от ГЕРБ на СДС на първа среща за Евроизборите между ръководствата на двете партии. Преговорите между щабовете ще продължат като следващата седмица окончателно ще се определи кои ще са местата за СДС. Междувременно от „Демократична България“ обявиха, че спират преговорите със Съюза на демократичните сили заради бъдещата им коалиция с ГЕРБ.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:50, 20.03.2019
Чете се за: 03:10 мин.
У нас

И от ГЕРБ, и от СДС заявиха, че бъдещата коалиция се дължи на призива на председателя на ЕНП Жозеф Дол за обединение на деснитe, за да бъде броят на евродепутатите на Единната народна партия колкото се може по-голям. Като общи точки за съвместното явяване от СДС определиха, че разминаване между двете партии по отношение на европейската политика няма и, че ако са заедно на изборите няма да има загуба на десни гласове.

От ГЕРБ пък очертаха параметрите на бъдещата коалиция.

Бойко Борисов, председател на ПП ГЕРБ: Щабовете да продължат да работят как ще бъдат изписани плакатите, агитационните материали, но това на което съм се разпоредил на партията да го направи Цветанов е да им се даде избираемо място, сигурно избираемо място. Поне двама души да има в листата от СДС, убедени демократи.

Борисов каза още, че се надява и други партии да подкрепят този съюз.

;

Следващата седмица ще има втора среща на ГЕРБ и СДС, на която ще се определят окончателно местата за СДС. Официалното представяне на общата листа ще е на 31 март. От СДС не потвърдиха днес, че избираемият кандидат на партията ще е Владимир Кисьов, но Борисов каза, че разчита на неговата мъдрост и напомни да не се забравя, че е първият преговорящ с ЕС.

Бойко Борисов, председател на ПП ГЕРБ: До ден днешен му казвам "председателю", защото като ме избраха за кмет на София нямах нито един общински съветник. Две години работихме така, че ме преизбраха пак, за което винаги съм му благодарил, защото водихме много принципна политика.
Владимир Кисьов, СДС: С годините ЕНП е доказала, че е била водеща и е поставяла жалоните за бъдещото развитие и там ни е мястото както на ГЕРБ, така и на СДС.

;

Предложението на ГЕРБ за коалиция ще бъде обсъдено от Националния съвет и тогава ще бъде взето окончателно решение, каза по-късно за „По света и у нас“ председателят на СДС Румен Христов. Той коментира и решението на „Демократична България“ да спре преговорите с партията му заради коалицията с ГЕРБ.

Румен Христов, председател на СДС: В крайна сметка не можахме да постигнем крайна договореност, за което може би трябва да съжаляваме, но аз ще кажа, че ние говорим за Евроизбори, там е добре да опитаме да обединим десния вот.

На упрека на десните, че СДС влиза в коалиция с ГЕРБ, който според тях, е носител на корупция и авторитаризъм, Христов отговори, че СДС също критикуват ГЕРБ за вътрешната му политика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тереза Мей поиска отлагане на Брекзит, Брюксел е съгласен на кратко удължаване
Тереза Мей поиска отлагане на Брекзит, Брюксел е съгласен на кратко удължаване
ЕНП замрази членството на партията на Виктор Орбан
ЕНП замрази членството на партията на Виктор Орбан