НОВИНИ

ГЕРБ внася промени в Закона за устройство и застрояване на София

София ще има само три зони за строителство на небостъргачи над 125 метра, глобите за увреждане на културно-историческо наследство се вдигат до 200 хиляди лева, а строителството в "зелените системи" ще бъде забранено. Това предвиждат промени в Закона за устройство и застрояване на София, които ГЕРБ ще внесе следващата седмица.

БНТ2-София
от БНТ2-София Тодор Литовски
18:00, 19.07.2017
Чете се за: 00:53 мин.

Законопроектът предвижда първата зона за строеж на небостъргачи да бъде около 7-и километър на булевард "Цариградско шосе", където има сериозен инвеститорски интерес. Втората зона ще бъде в "Люлин", където е връзката с Околовръстния път. Третата зона ще е в района около и зад Централна гара, където, според главният архитект на София Зравко Здравков, високите сгради няма по никакъв начин да затруднят живеещите около тях. Всяка сграда над 75 метра, която има разгъната застроена площ над 20 хиляди кв.м, трябва да има т.нар. транспортна симулация, която показва, че когато бъде построена, няма да наруши трафика в квартала.

Със законопроекта се прави точна дефиниция какво е "зелена система".

Мария Илиева - депутат от ГЕРБ
"Веднъж утвърден един терен като част от зелената система, той няма да може да променя предназначението си. Освен това този закон прави много по-прецизно определяне на понятие какво е междублоково пространство. По отношение на подробните устройствени планове, които се приемат, новото, което предлагаме, е след утвърждаване на такъв устройствен план промени в жилищните комплекси да не могат да се извършват в рамките на 5 години."

За да се запази културно-историческият облик на София, Столичният общински съвет ще бъде задължен в рамките до 6 месеца от приемането на закона да приеме наредба за облика на градското пространство и сградите в София. Предвижда се и увеличаване на глобите за собственици, които със своите действия или бездействия увреждат културно-историческото наследство. За физическите лица санкциите стават от 10 до 50 хиляди лева, а за юридически лица - те скачат от 50 до 200 хиляди лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сотир Цацаров: Кръгът на обвиняемите лица за НДК не е предопределен
Сотир Цацаров: Кръгът на обвиняемите лица за НДК не е предопределен
Учението „Бриз 2017“ навлезе в заключителен етап
Учението „Бриз 2017“ навлезе в заключителен етап