COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Областният управител на Стара Загора: Не е имало взрив в „Арсенал”, а запалване

Пореден тежък инцидент в завод ,,Арсенал" в Казанлък. Един работник загина, а друг е с тежки изгаряния при трудова злополука тази сутрин. Най-вероятната причина е човешка грешка. Води се разследване под ръководството на Окръжна прокуратура, Стара Загора. Не е имало взрив, става въпрос за запалване, заяви областният управител на Стара Загора Гергана Микова.

от Д.Петкова, М.Кирова
13:52, 14.03.2018 (обновена)
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

10, 10 часа тази сутрин. Цех 130 на завод 3 в казанлъшката оръжейница ,,Арсенал". Двама работници влизат в помещение, в което се работи с барутна смес. След възпламеняване на място загива единият работник. Другият е с тежки изгаряния.

Гергана Микова, областен управител: Загиналият е на 26 години, а пострадалият е на 46 години. Става въпрос за нарушение на технологията, по която се работи в този цех, не е имало взрив, става въпрос за запалване,,

Възпламеняването е станало в бъркалка за димна смес. Пултът ѝ за управление се намира извън помещението и се ръководи при затворена врата. Работниците нямат достъп до самата бъркалка.

Гергана Микова, областен управител: Става въпрос, че работниците в момента не е трябвало да бъдат там.
Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Защо са били вътре сега тепърва ще става ясно. Но са нарушили технологичната дисциплина. Ако върнем назад през годините и в този завод и на други места грешките стават основно поради човешка грешка - неспазване на правилата, на технологията в случая.

Изпълнителният директор на завода също е категоричен - нарушени са инструкциите за безопасна работа.

Николай Ибушев, изпълнителен директор на ,,Арсенал": Какво са правили при работещ миксер вътре в момента има назначена комисия, която ще разследва подробно свидетели, ще разследва някакви ако има веществени доказателства и т.н. Няма обгазяване. Станцията, която измерваше обгазяването - абсолютно нормално, спокойна е работата в Арсенал.

Веднага след злополуката, хората от цеха са изведени. Признават, че работата им е много опасна.

работник: Работи се с барут. Постоянно палежи. Само едното момче познавам - загиналия. Работи с барут, бърка го и го карат при нас.

Полицията разследва причината за инцидента. Назначена е проверка и от Инспекцията по труда. От КНСБ ще отпуснат еднократна помощ от 1000 лева на семейството на загиналия работник, а детето му ще получава стипендия всеки месец до завършване на училище. Семейството на другия пострадал също ще получи подкрепа.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Apple с ново поколение смартфони, поддържат 5G
Apple с ново поколение смартфони, поддържат 5G
Бизнес форум събира идеи за туризма в Бургас
Бизнес форум събира идеи за туризма в Бургас