Избирателната активност беше голямата новина на европейските избори, защото не присъстваше в нито една прогноза, заяви в предаването "Още от деня" Гергана Паси, президент на ПанЕвропа-България.

Паси смята, че рекордната активност в Европа се дължи на осъзнаването, че имат какво да загубят, ако ЕС се разпадне. Този път хората гласуваха не от страх да не се върне миналото, а за първи път от страх за бъдещето".

В България тенденцията беше обратна, според Паси заради деморализацията на хората от скандалите и от липсата на сблъсък между основните участници.

Гергана Паси, президент на ПанЕвропа, България: Тук БСП се отказа от европейски дебат, избирайки да насочи вниманието към местен въпрос, макар и важен - борбата с корупцията.

Тя прогнозира, че е възможно в Европейския парламент да бъде създадена съвсем нова коалиция - в ляво, която да замести традиционния съюз между ЕНП и ПЕС, който вече няма да е достатъчен за формиране на мнозинство.

Според нея в следващия Европейски парламент все по-често ще сме свидетели на тематични коалиции, което ще означава, че трябва по-отдалеч да формираме позиции и да планираме интересите си, за да можем да ги отстояваме.

Основните дебати в бъдещия Европейски парламент според Паси ще са свързани с борбата с климатичните промени, върховенството на закона и бъдещото дългосрочно европейско финансиране.