НОВИНИ

Германия готви нов закон за квалифицираните работници от ЕС

Правителствата на страните-членки започват борба за най-квалифицираните кадри. Германия иска да привлече образовани професионалисти и затова кабинетът на канцлера Меркел е подготвил специален имиграционен закон. С него отпада препятствието пред гражданите на ЕС да получат работа, само ако за нея няма подходящ германец.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
18:16, 22.11.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Съседната на Германия Полша е привлекла към трудовия си пазар през последните години над един милион украинци. Сега поляците се притесняват, че те ще предпочетат Федералната република.

Официален Берлин е готов със закон, който облекчава достъпа на квалифицирана работна ръка, както от трети страни, така и от Европейския съюз. Борбата за най-добрите кадри в Европа е в разгара си.

На 19 декември правителството на Ангела Меркел ще гласува проект от мерки, които работодателите в Германия вече приветстваха.

Конкретно за българите, като граждани на Европейски съюз, отпада важна спънка. При кандидатстване за определена позиция германците повече няма да се разглеждат с предимство. Състезанието за заемане на длъжност ще се води въз основа на квалификацията, езиковата и професионалната подготовка.

Тук обаче се крие и малкият проблем, защото документите с придобитите способности трябва и да бъдат признати. Огромен е броят на незаетите работни места, като най-много те са в сферата на социалните грижи и техническите професии.

Германия разглежда липсата на кадри като спирачка за икономическия си растеж. Чехия също се включва в надпреварата за специалисти, а полските медии алармират, че заради високите заплати във Федералната република 60% от украинците ще се пренасочат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС отхвърли ветото на Радев и одобри промените за по-висок данък на старите коли
НС отхвърли ветото на Радев и одобри промените за по-висок данък на старите коли
Ще минава ли Турски поток през България?
Ще минава ли "Турски поток" през България?