НОВИНИ

​Германия отхвърли паралелите на Ердоган между днешна Германия и нацизма

Германия отхвърли категорично вчерашните нападки на турския президент Ердоган, който сравни отмяната на митинги за турския референдум в германски градове с нацистки практики. Ердоган обвини още Германия, че няма нищо общо с демокрацията и заяви, че никой не може да го спре да отиде там и да говори. Преди срещата си в Брюксел външните министри от Eвросъюза също коментираха възникналото напрежение.

Невена Бонева
от Невена Бонева
18:03, 06.03.2017
Чете се за: 00:58 мин.
Политика

От името на канцлера Меркел и цялото правителство говорителят Зайберт отхвърли паралелите на турския президент между днешна Германия и нацизма като неприемливи.

Щефан Зайберт, говорител на правителството на Германия: Такива сравнения винаги са абсурдни и неуместни, защото водят само до едно - омаловажаване на престъпленията срещу човечеството.

Зайберт същевременно подчерта, че трябва да се работи за нормализиране на отношенията между двете страни.

Щефан Зайберт говорител на правителството на Германия: Нека говорим открито и когато е необходимо критично. Но нека не забравяме особеното значение на нашето тясно партньорство.

Турски министри може да участват в предизборни прояви в Германия, ако има разрешение и ако се спазва законът и прозрачността, допълни говорителят.

Снощи германският министър на правосъдието Хайку Маас предупреди, че не бива да се късат дипломатическите отношения и да се забранява на Ердоган да посещава Германия, защото това ще го хвърли право в ръцете на Русия. Германия има най-голямата турска диаспора в Евросъюза. Днес преди съвета на външните министри в Брюксел се чуха позиции и на други страни по въпроса за предизборните прояви на спорния турски референдум.

Жан Аселборн - министър на външните работи на Люксембург: Проблемът с Турция не е за бежанците, а за приятелството между един велик народ и Евросъюза. Не мисля, че всички в Турция са съгласни с президента Ердоган и ние трябва да отчетем тяхното мнение.
Себастиян Курц - министър на външните работи на Австрия: Решението ни трябва да е ясно - ние не приемаме никаква изборна кампания на турски политици в Австрия. Не желаем прехвърляне в Австрия на кампании от други страни, нито внос в страната ни на външни конфликти.

Според словашкия първи дипломат Мирослав Лайчак се вижда липсата на европейски правила за митинги на политици от държави извън Евросъюза и че е време за такава дискусия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима загинаха в катастрофа на пътя Пазарджик - Пловдив
Трима загинаха в катастрофа на пътя Пазарджик - Пловдив
Вандали унищожават осветлението край Стобските пирамиди
Вандали унищожават осветлението край Стобските пирамиди