НОВИНИ

Предизборни битки в Германия

По-малко от месец остава до парламентарните избори в Германия. Дясноцентристкият блок на Меркел има 15% преднина, на второ място са социалдемократите на Мартин Шулц. Кой обаче ще заеме третото място? 4 партии се борят за бронзовия медал. Една от тях е антиимигрантска "Алтернатива за Германия". Ето как по-малките партии се опитват да се преборят за третото място на изборите.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:15, 02.09.2017
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Провинция Мекленбург - Предна Померания - арена на ожесточена битка между настоящия канцлер и един от претендентите за третото място - партията Алтернатива за Германия. Ангела Меркел прекара цял ден в този район.

В разгара на митинга в небето прелетя самолет с банер "Гласувайте за Алтернатива за Германия", а по време на речта на Меркел се чуха освирквания.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Хората, които знаят само да освиркват, се събудиха. Предполагам, че и това е начин да вършиш нещо, но не мисля, че бъдещето на Германия може да бъде градено със свирки.

Кампанията на Алтернатива за Германия е силно фокусирана върху миграцията с послания, че ислямските порядки не принадлежат на страната. Партията е наела тексаска консултантска компания, работила и за Доналд Тръмп. Предизборните им плакати изобразяват германки по бански, а надписът гласи - "Бурка? Падаме си по бикини.", а мотото на кампанията е "Предизвиквам те, Германия!".

Но другият голям фокус в предизборните ходове на антиимгрантската партия е да пречи на митингите на Меркел. Мекленбург - Предна Померания или както я наричат Мекпом е най-северната от петте бивши източногермански провинции, белязана все още от индустриален упадък и демографски срив. Меркел държи този район, граничещ с Балтийско море, откакто влезе в парламента през 90-та година.

Лайф Ерик - Холм - кандидат на "Алтернатива за Германия" в Мекленбург - Предна Померания: Това е много важен избирателен район за цяла Германия, а представянето на Меркел е много слабо през последните години. С много неща се справи по-лошо, отколкото се надявахме - еврокризата и разбира се мигрантската криза, когато отвори границите. Искаме да изпратим г-жа Меркел обратно у дома.

А реакциите на местните са смесени.

Свен Шмидт - жител на Лойц: Г-жа Меркел отваря прегръдка и казва, елате всички. Другите пък са много заети да се бият с нея. Накрая трети ще има най-големи шансове за гласовете тук.

И все пак на стария пазар в град Грайфсвалд настроението е весело, а подкрепата на хората е за Меркел, най-вече, защото тя винаги ги е представлявала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес е крайният срок Русия да затвори консулството си в Сан Франциско
Днес е крайният срок Русия да затвори консулството си в Сан Франциско
Ансамбълът в силна позиция за медал след двете съчетания (СНИМКИ)
Ансамбълът в силна позиция за медал след двете съчетания (СНИМКИ)