НОВИНИ

Германия призовава за европейско единство заради търговското напрежение със САЩ

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер призова днес Европа да остане единна на фона на нарастващото напрежение в търговията със САЩ, като отбеляза, че не е ясно как ще приключи срещата на върха на Г-7, предаде Ройтерс.Лидерите на Г-7, чиято среща в Канада започва днес, са по-разделени от всякога в 42-годишната история на групата на най-богатите икономики, като политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп "Америка на първо място" рискува да предизвика световна търговска война и дълбок дипломатически разрив. Тръмп въведе високи мита за стоманата и алуминия и заплаши да въведе тарифи и за автомобилния внос. Решенията му да се оттегли от ядреното споразумение с Иран и Парижкото споразумение за климата също засилва напрежението.

bnt avatar logo
от БТА
13:26, 08.06.2018
Чете се за: 00:44 мин.
По света
германия призовава европейско единство заради търговското напрежение сащ

Имаме сериозна ситуация, която не е от снощи или тази сутрин, а от изминалите няколко седмици, каза Алтмайер пред телевизия ZDF.
Той подчерта значимостта на европейското единство по въпроса за свободната търговия и икономическите интереси.

Алтмайер каза, че ЕС дълго се е въздържал да наложи свои мита, но е предупредил, че може да прибегне до тях, ако няма друг избор.

Европейските лидери остават ангажирани с идеята за продължаване на диалога със САЩ, ако и двете страни имат желание да направят отстъпки, каза той, макар да няма признаци за това в момента.

;

Главният изпълнителен директор на промишления конгломерат „Сименс“ Джо Кезер също отправи предупреждение за задълбочаване на трансатлантическия търговски спор.

„Засилването на напрежението никога не е добър отговор. Затова трябва да намерим области, по които имаме съгласие“, каза той в Мюнхен.

Германският външен министър Хайко Маас посочи пред вестник „Зюддойче цайтунг“, че САЩ остават най-близкият партньор на Германия извън Европа, но има значителни различия, които не могат да бъдат пренебрегнати.

Той критикува действията на Тръмп във връзка с иранското споразумение, търговията и климатичните промени, като каза, че американският президент съзнателно пренебрегва отрицателните последици, които имат неговите решения за Европа, съсредоточавайки се изцяло върху интересите на САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ окуражават Атина и Скопие да намерят приемливо решение с името на Македония
САЩ окуражават Атина и Скопие да намерят приемливо решение с името на Македония
„Галъп“: 54% от българите не планират да почиват това лято
„Галъп“: 54% от българите не планират да почиват това лято