COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Германия увеличава производството на уиски

В Германия в последните години се отчита ръст на производството на уиски, създадено в малки фабрики, които използват местни продукти.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
10:43, 22.03.2019
Чете се за: 01:00 мин.
Животът

Едва ли ще повярвате, че мъжът, който отпива уиски с удоволствие е германец и то не просто ценител, а производител. А напитката е с лек карамелен привкус и дъх на микс от ядки, подправки и сушени плодове.

Създадена е в малка фабрика, сгушена в североизточната провинция Бранденбург на час път от Берлин.

Бастиан Хойзер, производител на уиски: Винаги сме обичали ръжено уиски, защото работехме в барове и го използвахме в много коктейли. И сега сме първата в Германия дестилационна, която произвежда само ръжено уиски.

В Германия се произвеждат годишно едва 6 милиона литра уиски годишно.

И да, Бастиан е наясно, че не може да конкурира нито бърбъна от Тенеси, нито шотландските сингълмалцови уискита.

Бастиан Хойзер, производител на уиски: Ние сме като муха на гърба на слон. Шотландците няма от какво да се притесняват.

Но е факт, че в момента в Германия има по- голям брой дестилационни фабрики за уиски, отколкото в Шотландия.

Михаела Хабел, президент на Асоциацията на германските производител на уиски: Фабриките за уиски в Германия в момента произвеждат твърде малко, за да могат да стъпят на световния пазар. Но в момента производството им нараства неимоверно и как ще ни посрещне световния пазар ще видим през следващите две - три години.

И все пак, износът на шотландско уиски за 2017 е бил за над 5 милиарда евро, докато в Германия цялата продукция е на стойност 11 милиона евро, по данни на правителството.

Михаела Хабел, президент на Асоциацията на германските производител на уиски: В момента продаваме главно на местния пазар, но за в бъдеще - мечтите ни нямат граници.

Но германските производители имат два ключови фактора на своя страна - Доналд Тръмп и Брекзит. Ако заради политиката на налагане на мита на американския президент и заради напускането на Евросъюза от британците, цените на бърбъна и скоча скочат рязко, тогава може би скромните германски фабрики ще получат своя шанс.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Продължават протестите на специалистите по здравни грижи
Продължават протестите на специалистите по здравни грижи
47 станаха жертвите от взрива в завод в Китай
47 станаха жертвите от взрива в завод в Китай