За първи път Германия върна официално на страната ни археологически находки, нелегално изнесени от България. Предметите са иззети при полицейска акция на антикварен пазар в Берлин. Министърът на културата Боил Банов официално прие археологическите забележителности, които преди това щателно са били проверявани от експерти на двете страни.

Още за находките и тяхното връщане от Мария Стоянова:

202 на брой метални произведения от Римско време. Вероятно са откраднати при незаконно извършени разкопки. В края на април тази година български експерти са ги разгледали и са констатирали, че представляват археологически ценности от времето на Римската империя и произхождат от днешната територия на Република България.

Д-р Ян Оле Пюшел, министерство на културата на Германия: Това са малки метални предмети, но с голямо значение. Носят със себе си вековна история. Те са част от традицията и идентичността на мястото, от което произхождат. Затова за Германия значението на предаването днес е много голямо. Германия не желае да бъде черен пазар за нелегални находки и произведения на изкуството. Радваме се днес на хубав момент от успешното ни сътрудничество.

До днес предметите са били на отговорно пазене при митническите служители в Берлин. Тяхното предаване е резултат от работата на различни служби и институции от Германия с българските им партньори в лицето на посланик Шекерлетова, директора на културния институт Петранов

Боил Банов, министър на културата: Това е огромен знак, най-вече към контрабандистите, към тези бандити, които си позволяват незаконно да придобиват културно наследство, да го изравят и да го транспортират през границите. Ще прекършим това явление. Не само с германските ни колеги. Работим с цяла Европа.

Германия за първи път върна на страната ни съкровище, което е изнесено нелегално през нашите граници. Оказва се обаче, че това няма да бъде за последен път. Още в рамките на тази година се очаква друга контрабанда от артефакти да бъде възстановена на България, от страна на Федералната република.