НОВИНИ

Германия започва процес срещу 94-годишен бивш надзирател от нацистки концлагер

В германския град Мюнстер започва днес съдебно заседание срещу 94-годишен бивш надзирател от нацисткия концлагер Щутхоф за съучастие в стотици убийства - процес от символично, но и от морално значение.

bnt avatar logo
от БТА
14:26, 06.11.2018
Чете се за: 01:29 мин.
По света

Според обвинението германецът, живял в Мюнстер, от юни 1942 до септември 1944 г. е служил в този лагер, разположен на 40 км от Гданск. Прокуратурата не огласи самоличността на обвиняемия; всекидневникът "Велт" писа, че става дума за пенсиониран художник-пейзажист на име Йохан.

"По това време той е бил осемнайсет-двайсетгодишен. Като надзирател е охранявал лагера, телените мрежи, вишките" около района, където стотици хора "са били обгазявани, разстрелвани и са умирали от глад", обяснява за АФП прокурорът на Дортмунд Андреас Брендел.

Обвиняемият "е бил информиран за всички методи за причиняване на смърт", с което е станал съучастник в "убийствата на стотици хора", дори да не е замесен пряко в тях, се уточнява в обвинителния акт.

Според "Велт" дълголетникът е отрекъл пред полицията през август 2017 г., че е знаел за зверствата, извършвани в лагера. Твърдял е по-специално, че войниците също изпитвали недостиг на храна.

В Щутхоф - първия нацистки концлагер, изграден извън територията на Германия в края на 1939 г., и станал през май 1945 г. един от последните, освободени от съюзниците, намират смъртта си 65 000 от близо 110-те хиляди интернирани, сочат данни на музея "Щутхоф".

В лагера, охраняван от есесовци и украински спомагателни части, първоначално държат военнопленници и участници в полската, норвежката и датската съпротива, а след 1944 г. нацистите изпращат там евреи от балтийските страни и Полша, главно жени, по силата на т. нар. окончателно решение на еврейския въпрос.

След освобождаването му пред различни съдилища, главно в Гданск и бившата ГДР, са изправени няма и сто от общо над 2000 членове на лагерната управа, смятат експертите на музея.

Процесът ще продължи най-малко до януари и ще се води в съд за непълнолетни, тъй като през разглеждания период обвиняемият не е имал 21 навършени години.

По принцип се е предвиждало да бъде съден и друг бивш надзирател от SS - 93-годишен, но експертите още не са се произнесли дали може да му се търси отговорност.

Подсъдимият може да получи най-много 15 години затвор. По думите на Брендел наказанието не е от голямо значение - това е "предимно правен и морален въпрос".

"Германия има дълг пред роднините и жертвите от престъпленията на нацизма - държавата трябва и днес да разследва фактите и да наказва виновните", отсича прокурорът.

Едва от 2011 г. в Германия влиза в сила нова законодателна уредба, осигурила възможност да бъдат преследвани за "съучастие в убийство" служители в лагерите. Дотогава можеше да бъдат съдени само заподозрени като преки участници в убийства на задържани там. Съответно процесът, започващ днес, представлява "постъпка, с която казваме "никога вече", но същевременно отправя сигнал, че "ще бъдат преследвани и извършителите на такива престъпления в наши дни", отбелязва Петер Шьотлер, историк и експерт по нацизма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Замърсеният въздух в Делхи ще бъде пречистен с изкуствено предизвикан дъжд
​Замърсеният въздух в Делхи ще бъде пречистен с изкуствено предизвикан дъжд
Обраха заложна къща в Благоевград
Обраха заложна къща в Благоевград