COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Германия затяга правилата за притежаване на оръжие

Правилата за издаване на разрешително за притежаване на оръжие трябва да бъдат затегнати, като в законовите разпоредби да бъде заложен текст, според който хората, имащи оръжие, трябва ежегодно да минават на психотестове. За това настоя германският вътрешен министър Хорст Зеехофер в интервю за вестник Bild, цитирано от ТАСС.

от БГНЕС
14:39, 22.02.2020
Чете се за: 00:44 мин.
По света
Германия затяга правилата за притежаване на оръжие

Предложението на министъра идва след стрелбата в Ханау, извършена от десен екстремист, страдащ от психично заболяване. Въпреки диагнозата си, обаче, убиецът е притежавал оръжие и редовно е ходил да се упражнява по стрелба, допълни изданието.

"Ако разследването потвърди, че разрешителното на нападателя е могло да бъде иззето по-рано, тогава "настоящите правила трябва да бъдат променени", заяви Зеехофер. "За издаването на разрешително трябва да се изисква медицинско свидетелство или друго надлежно потвърждение от лекаря, че човекът е здрав и не представлява опасност за обществото", каза той.

В момента германското законодателство не изисква редовни медицински прегледи от собствениците на оръжия. Заявление за издаване на разрешително може да подаде всеки германски гражданин, който иска да се занимава със спорт в сферата на стрелбата, да ходи на лов или да колекционира оръжие.

Специална служба проверява всяко искане по отделно, като изисква данни от полицията и контраразузнаването. Ако документите докажат, че заявителят има алкохолна или наркотична зависимост, или психични проблеми, тогава разрешителното се отказва.

Психопрегледът, обаче, е задължителен само за лица под 25 години.

Стрелецът от Ханау е получил разрешително за притежаване на оръжие през 2013 година. Преминал е проверка през 2019 г., когато е доказал, че съхранява оръжията си правилно.

По закон, обаче, не е подлежал на психотест, тъй като е бил на 40 години.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
За пръв път от години Луковмарш не се състоя
За пръв път от години Луковмарш не се състоя