НОВИНИ

Германка се опълчи на италианските власти заради политиката към мигрантите

От 16 дни 40 бежанци, спасени в близост до либийския бряг, са в кораб в открито море. Той е управляван от жена капитан, която е твърдо решена да ги спаси. Германката с многозначителното име Карола Ракете дръзна, въпреки забраните, да навлезе в италиански териториални води и сега е само на миля от пристанището на Лампедуза. Вътрешният министър Матео Салвини заяви, че ще арестува целия екипаж, което не трогва капитанката. Междувременно четири държави заявиха готовност да приемат бежанците.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:32, 28.06.2019
Чете се за: 00:40 мин.
По света

След дълги дни в морето се очертава решение на хоризонта. Впечатлени от твърдостта на германката Карола Ракете правителствата на Германия, Франция, Португалия и Люксембург изразиха готовност да приемат бежанците от кораба "Сий уоч3". Вътрешният министър на Федералната република е уверен, че през почивните дни решението ще бъде взето.

Карола Ракете, капитан на кораб: От самото начало опитахме да си сътрудничим с властите. Всеки ден искахме връзка, за да се постигне договореност. Първо с Либия, която ни предложи да отидем в Триполи. Според действащите закони не можем, заради хуманитарната катастрофа там. Най-близко беше Италия. После говорихме с Германия, с Малта, с Франция. И с Европейската комисия. Стана ясно, че не искат да поемат отговорност. Трябваше сами да предприемаме нещо.

Германската капитанка в момента мери сили най-вече с италианския вътрешен министър Матео Салвини, известен с прякорът "ил капитано". Тази седмица тя му се противопостави на негов закон и навлезе в италиански териториални води. Затова за някои е героиня, а за други е обект на омраза. Италианската прокуратура вече я разследва за съдействие при нелегално влизане в страната и нарушение на морското право. Ракете казва, че не е искала това развитие, но на борда атмосферата може да ескалира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австрийската фирма показа пред БНТ ТОЛ системата, която изгражда у нас
Австрийската фирма показа пред БНТ ТОЛ системата, която изгражда у нас
Тръмп и Путин разговаряха в рамките на срещата на Г-20
Тръмп и Путин разговаряха в рамките на срещата на Г-20