НОВИНИ

Германските власти разследват мотивите за нападението в Ханау

Германският канцлер Ангела Меркел осъди расизма в германското общество, след като се появиха данни, че стрелецът от Ханау е имал крайнодесни и ксенофобски убеждения. Турският президент Ердоган поднесе съболезнования и изрази надежди, че властите ще разследват от всички страни станалото в Ханау.

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:19, 20.02.2020
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Разследването ще изясни дали нападателят в Ханау е действал от екстремистки подбуди или е психично болен човек. Но властите вече говорят за ксенофобски мотиви. В пресата се съобщава за оставено писмо с крайно десни идеи. Мъжът е заснел клип с расистки закани срещу турци и араби, който до тази сутрин е стоял в интернет. Властите предпремат множество мерки срещу крайни прояви, каза германският вътрешен министър на мястото на атаките.

Хорст Зеехофер, вътрешен министър на Германия: Току-що приехме закон: Всеки, който иска лиценз за огнестрелно оръжие, ще бъде автоматично проверяван. А притежател на лиценз, който членува в екстремистка групировка, ще загуби този лиценз.


Зеехофер посочи, че е нужно засилено полицейско присъствие по време на събития в цяла Германия. Има улики, че стрелецът е действал от расистки подбуди, потвърди канцлерът Ангела Меркел.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Расизмът е отрова. Омразата е отрова, тя съществува в нашето общество и на нея се дължат вече твърде много престъпления. Германското правителство и всички държавни институции защитават правата и достойнството на всяко човешко същество в нашата страна.

В Германия има три милиона граждани от турски произход и един милион етнически кюрди. Само преди два дни бяха арестувани членове на екстремистка група, планирала атентати срещу мюсюлмани в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов изрази съболезнования към жертвите на нападението в Ханау
Борисов изрази съболезнования към жертвите на нападението в Ханау
Българин е сред убитите при стрелбата в германския град Ханау
Българин е сред убитите при стрелбата в германския град Ханау