НОВИНИ

Германският посланик във Венецуела беше обявен за персона нон грата

Каракас даде 48 часа на германския посланик, за да напусне страната. Той е обвинен в намеса във вътрешните работи на Венецуела.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:20, 07.03.2019
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Германският посланик Даниел Мартин Кринер е първият европейски дипломат, който напуска принудително Венецуела. Той беше обявен за персона нон грата от правителството на президента Николас Мадуро и разполага с 48 часа, за да замине от страната.

Посланик Кринер беше част от група западни и латиноамерикански представители, която посрещна завърналия се опозиционен лидер Хуан Гуайдо. В изявление на венецуелското министерство на външните работи се посочва, че действията на посланика са в разрез с нормите на дипломатическите отношения. Самият Гуайдо определи случая като "заплаха срещу свободния свят".

Хуан Гуайдо е подкрепян от около 50 държави. Сред тях САЩ, които решиха да спрат издаването на визи за още 77 души от обкръжението на венецуелския президент Николас Мадуро.

По думите на съветника в Белия дом за националната сигурност Джон Болтън, Вашингтон ще санкционира и чуждестранните финансови институции, които подкрепят Мадуро. САЩ са установили опити на венецуелския президент да работи с чуждестранни банки, твърди високопоставен американски представител.

В тези условия, от Венецуела дойде новината и за поредния задържан журналист. Американецът Коди Уедъл, който е дългогодишен кореспондент в Каракас за няколко американски медии, е бил задържан за 12 часа, но по-късно освободен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медиците от Спешната помощ в Русе излязоха на протест
Медиците от Спешната помощ в Русе излязоха на протест
Министър Желязков: След 2025 г. ще пътуваме с влак от София до Скопие за час
Министър Желязков: След 2025 г. ще пътуваме с влак от София до Скопие за час