Трите коалиционни партии в Германия постигнаха пробив в тежките преговори за екологични мерки. След 18 часа дискусии консерваторите и социалдемократите се обединиха около пакет предстоящи промени. Те предвиждат допълнителна цена за изхвърляне на вредни емисии в атмосферата и разширяване на мрежата от ветрени централи. И в Германия имаше протести за климата днес. Най-многобройна беше демонстрацията в Берлин.

Множеството пред канцлерството настояваше гръмогласно екологията да бъде взета на сериозно. И да, климатичните цели през годините не са постигани, честно признава канцлерът. За набелязаните промени до 2030 година вече се правят конкретни стъпки.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Не само, че има набелязана цел за 2030 година, но и за всяка година до тогава е предвидено, какво трябва да се направи. Въпросът днес се поставя по нов начин, защото става дума за пари и министърът на финансите ще трябва да ги предвиди.

От решенията на правителството става ясно, че поскъпват бензинът и дизелът, природният газ, горивото за отопление и въглищата. Билетите за влак ще поевтинеят. Екологичните енергийни източници ще бъдат насърчавани. Министърът на финансите признава, че до 2023 година пакетът от мерки ще струва повече от 54 млрд евро. По същото време повече един милион души протестираха за климата из германските градове. В Берлин беше и капитан Ракете, която спасява бежанци в Средиземно море.

Карола Ракете, капитан на спасителен кораб: Климатичната криза ще доведе до значителни промени в екосистемите. Ще се отрази на валежите и ще има суша, а хората ще изгубят сигурността си за снабдяване с храна. Това ще породи нови конфликти, от които хората ще бягат.

Канцлерът Меркел призна, че климатичните протести са разтърсили политиците. Обществената телевизия АРД променя тази вечер програмата си, за да излъчи извънредно предаване за демонстрациите.