НОВИНИ

Гей парадът в Сърбия завърши без инциденти

Сръбският премиер Ана Бърнабич бе в челните редици на днешния гей парад в Белград, организиран под мотото "За промяна", който завърши с обръщение на организаторите и на техни гости на Площада на републиката, съобщават сръбските медии. Парадът премина мирно и без инциденти.

bnt avatar logo
от БТА
18:44, 17.09.2017
Чете се за: 00:59 мин.
По света
гей парадът сърбия завърши без инциденти

Шествието със знамена с цветовете на дъгата, шарени балони и транспаранти с надписи "За промяна", премина през центъра на Белград. Мнозина се приближаваха до премиерката, която не крие, че е лезбийка, за да се ръкуват и да се снимат с нея.

Дори краткотрайният, но силен дъжд не уплаши участниците в парада. На всеки пет метра имаше полицай и в момента, когато един мъж се развика и тръгна към колоната, полицията реагира незабавно и го отведе преди да е стигнал до участниците в парада.

Един от организаторите на парада Горан Милетич заяви, че тази година е била историческа, защото за първи път е открит Прайд инфо център, който вече 20 дни функционира без проблеми, както и че тази година присъстват най-голям брой представители на правителството и, според оценките, най-много участници.

Освен Ана Бърнабич, в парада участваха министрите Зоран Джорджевич и Бранко Ружич, както и кметът на Белград Синиша Мали, лидерът на Либерално-демократическата партия Чедомир Йованович със съпругата си, актрисата Миряна Каранович и писателката Биляна Сърблянович.

Парадът бе открит от фолк певицата Йелена Карлеуша и бе закрит от посланика на холандския гей парад Ханс Ванховен, който каза, че Сърбия напредва в областта на зачитане на правата на ЛГБТ общността. Той специално изтъкна присъствието на премиерката на парада и посочи, че това е много смело от нейна страна.

Горан Милетич каза, че следващият гей парад ще се състои догодина по същото време, в седмицата между 10 и 16 септември и че очаква повече участници от днес, когато според него са били около хиляда души.

Същевременно край църквата "Свети Марко" се събраха група противници на гей парада с икони и транспаранти. Те заявиха, че след като гей парадът приключи, ще отидат на Площада на републиката да го "прикадят".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме Деня на София
Отбелязваме Деня на София
​Ден на отворените врати на Дондуков 2 (СНИМКИ / ВИДЕО)
​Ден на отворените врати на "Дондуков" 2 (СНИМКИ / ВИДЕО)