COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Гибралтар задържа ирански танкер с петрол

Иран привика днес британския посланик в Техеран заради "незаконно задържане" на ирански петролен танкер в Гибралтарския проток. Британските кралски военноморски сили задържаха плавателния съд по подозрения, че превозва петрол за Сирия в нарушение на санкциите, наложени от Европейсия съюз.OBEKT

от БНТ
19:31, 04.07.2019 (обновена)
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Корабът "Грейс -1" беше задържан от британските кралски военноморски сили, след като плавал около Африка от Персийския залив. По данни на агенция Ройтерс, танкерът бил натоварен с ирански петрол, въпреки че в документите на кораба пише, че петролът бил от съседен Ирак.

Фабиан Пикардо - първи министър на Гибралтар: Имаме основания да смятаме, че "Грейс-1" пренася своя товар от суров петрол за рафинерията Баниас в Сирия, която е собственост на предприятие, подложено на санкции от Европейския съюз.

300000-тонният танкер, плаващ под панамски флаг, е управляван от базирана в Сингапур компания. Според документите, той е натоварил петрол в иракското пристанище Басра през декември. По това време, обаче, в регистрите на Басра не фигурира присъствието на този кораб, а системата за проследяване на курса на плаване била изключена. Корабът най-вероятно е предприел заобикаляне на Африка, с цел да се избегне Суецкия канал, където подобни големи танкери подлежат на щателна инспекция, гласят източници на разследването.

Жозеп Борел - външен министър на Испания: Задържането на танкера е по искане на Съединените щати, отправено към Великобритания. Ние ще проверим как е била извършена операцията, защото тя може да засяга нашия суверенитет. Доколкото разбирам, танкерът е бил в испански териториални води.

Инцидентът е първият, при който европейски власти запорират танкер за предполагаемо нарушаване на санкциите срещу Сирия, въведени през 2011 г.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Доживотен затвор за най-известния гангстер в Холандия
Доживотен затвор за най-известния гангстер в Холандия
Президентът Радев разговаря с кмета на Шанхай
Президентът Радев разговаря с кмета на Шанхай