COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Гигантски графит е нарисуван в пловдивско училище

Прочути графити артисти от Франция направиха мащабно изображение в пловдивски училищен двор на тема "Заедно". Елла и Питър гостуват в България, малко след като нарисуваха най-голямата стрийт арт творба в Европа - на покрива на един от павилионите на "Пари Експо".

от Владислав Севов
20:55, 04.07.2019
Чете се за: 00:46 мин.
Животът

Подобно на всички известни графити артисти, Елла и Питър предпочитат да не се представят с лицата си, а с посланията в техните произведения.

Фабиен Флори, директор на Френския институт в България: Градските артисти принадлежат на една общност, която избягва публичните изяви . Въпреки че те съвсем скоро сътвориха най-голямата графити-фреска в Европа - върху близо два и половина хектара - по покана на кметицата на Париж мадам Идалго.

Гостуването на Елла и Питър в Пловдив е част от Фестивала на студентите франкофони "Да творим заедно". Участниците във фестивала също се включиха в рисуването на мегаграфита.

Фабиен Флори, директор на Френския институт в България: За да отговорим на духа на Пловдив и мотото „Заедно. А тук имаме 100 студенти, представители на 20 националности

Ежегодната среща на студентите франкофони избира за домакин Пловдив по покана на Френския институт. Така проявата става част от програмата Пловдив - Европейска столица на културата.

Джорджиана, Румъния: Дойдох дух за да спечеля нов опит, нови приятели и да имам творчески предизвикателства.
Йована, Сърбия: Аз участвам в театрална работилница. И на галаспектакъла на финала ще изпълним кратък етюд. Разделени сме на групи и интересното е, че ние , участниците пишем сценария.

Така известните „спящи великани" - запазена марка на френското графити дуо вече са част от спортната площадка на Хумантарната гимназия в Пловдив. Разбира се, цялата творба може да бъде наблюдавана само от птичи поглед.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Седем студенти от Китай, минали период на карантина, се обучават в Пловдив
Седем студенти от Китай, минали период на карантина, се обучават в Пловдив
Плевенската кардиохирургия вече работи със Здравната каса
Плевенската кардиохирургия вече работи със Здравната каса