НОВИНИ

Гимнастичката Цветелина Стоянова е стабилизирана, но състоянието ѝ​ остава тежко

Състоянието на състезателката по художествена гимнастика Цветелина Стоянова остава тежко. Тя е в реанимацията на "Пирогов" и все още е на апаратно дишане. Ако вълната от съпричастност може да лекува, то Цвети със сигурност отново ще стъпи на краката си. Съотборничките ѝ ще посветят изпълненията си на Европейското първенство в Израел, което започва в петък. На критичните коментари, че Цвети е била в тежко психическо състояние, от треньорския щаб отговориха, че са ѝ оказали пълна подкрепа, но състезателката сама е предпочела да не заминава за Израел. Вижте коментара на спортния журналист от БНТ Боряна Тончева в студиото на "По света и у нас" в 20:00 ч.!

bnt avatar logo
от Боряна Тончева
17:25, 15.06.2016
6020
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Стоянова е стабилизирана към този момент, като лекарите не се наемат с прогнози.

д-р Стоян Сопотенски, зам.- директор по лечебната дейност на УМБАЛСМ "Пирогов": Настанена е в централна реанимация на задължителна апаратна вентилация. Извън седация може да се влиза в контакт с пациентката. Състоянието остава тежко. - Има ли пряка опасност за живота й все още? - Височинната травма винаги има рискове, но е стабилизирана на този етап. - Какво предстои, още операции? - Засега не се предвиждат.

Вълна от съпричастност и подкрепа към Цвети заля социалните мрежи в часовете след инцидента. Към феновете от България, молещи се за нея, се присъединиха привърженици на гимнастиката от целия свят. Новината за случилото се с нашето момиче шокира гимнастическата общност. Появиха се и гласове, обвиняващи ръководството на отбора.

Официалната страница на федерацията разпространи днес съобщения от името на отбора, треньорите, психолога и председателя на федерацията.

Съотборничките на Цвети казват, че последните няколко седмици са били тежки за нея. "Тя беше изтощена, изморена и тренировките й бяха трудни за издържане. Преди европейското първенство тя заяви, че иска да се откаже. Направихме всичко възможно да я убедим и да я върнем. Искаме да ви помолим да спрете с лъжите заради нас и заради нея. Изпращаме й цялата си сила и ще играем и ще посветим играта си на нея... Ще се борим за Цвети и нейния живот.

Треньорският щаб е категоричен: "През всички тези години при всякакви обстоятелства не сме имали намерение да я отстраним. В трудните и в най-щастливите моменти, тя винаги е била част от нас. Моля, спрете да търсите вина там където я няма! Ние сме един екип, един отбор и Цвети е част от нас."

В позицията си психологът на отбора Татяна Янчева признава, че Цветелина Стоянова е имала физически оплаквания, била е консултирана с различни специалисти. "Направихме всичко, за да продължи. Тя категорично отказа. Консултирахме я и с клиничен психолог. В крайна сметка се съобразихме с нейното желание".

На среща с председателя на федерацията Илияна Раева Цвети е заявила, че й липсва мотивация да участва на Европейско и Олимпиада. "Направих опит да я убедя да остане, защото остават само 3 месеца. Не успях. Каза ми, че няма да се справи и иска да си почива. Направихме това, което смятахме за правилно. Другото е евтина и пошла лъжа" - се казва в изявлението на Раева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има или не спрени европейски пари за България?
Има или не спрени европейски пари за България?
Излизането на Великобритания от ЕС ще струва 30 млрд. лири
Излизането на Великобритания от ЕС ще струва 30 млрд. лири