НОВИНИ

Гимназия "Макгахан" предлага еднствените авиопаралелки у нас

Професионалната гимназия по транспорт в София носи името на американския журналист Макгахан от 1992 година. Всяка година учениците отбелязват рождения ден на Макгахан - Освободителя на България, с интересни занимания, които са насочени към личностното им развитие. Днес и потомците на големия хуманист, които минаха по стъпките му през България, вече отпътуваха, за да отнесат към родината му впечатленията си за един човек, който свързва две страни.

БНТ2-София
от БНТ2-София
21:40, 13.06.2017
5603
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Професионалната гиманазия по автотранспорт "Макгахан" в София е едно от доказалите се в годините училища, което подготвя търсени специалисти в автомобилния сектор и механиката. Спедиция и логистика е друга модерна и търсена специалност, която гимназията предлага по програма на австрийското посолство за дуално обучение.

Инж. Антония Гаврилова, директор на гимназия Макгахан
"От 2 години предлагаме и авиопаралелки, единствено в България се провежда такова обучение, съвместно с института по въздушен транспорт и това е едно от нещата, които ги няма никъде."

Гимназистите се отнасят с особено уважение към своя патрон Макгахан. Те познават дейността и заслугите му за България и си припомнят факти от живота му с изложба на стълбището и в училищния вестник.

Там се разказва и за родния му град Ню Лексингтън в американския щат Охайо, закъдето днес отпътуваха потомците на Макгахан, които прекараха незабравими дни по стъпките на своя предтеча - от Батак до Шипка. Те са очаровани от уважението на българите към техния прадядо.

Лунас, праправнук на Макгахан
"Всеки искаше да ни предложи място, където да преспим, или нещо за ядене и да ни покажат всички исторически следи, свързани с нашия прапрадядо, когато е бил тук."

Всяка година на 12 юни в Ню Лексингтън има фестивал, посветен на Макгахан. Засега той е популярен главно сред роднините и българската общност в околностите на града и в Чикаго. Но с времето все повече хора ще научат за подвига и заслугите на великия американец и освободител на България, обещаха роднните му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Писма на Айнщайн ще бъдат предложени на търг
Писма на Айнщайн ще бъдат предложени на търг
Турските власти заловиха рекордно количество кокаин
Турските власти заловиха рекордно количество кокаин