НОВИНИ

Освободените под гаранция митничари масово със здравословни проблеми

Късно снощи Специализираният съд пусна на свобода под парична гаранция 14-те митничари задържани на "Капитан Андреево", заради искане и получаване на подкупи. Както По света и у нас ви съобщихме, съдебният състав прие, че има достатъчно доказателства за повсеместна корупция на митническия пункт, но няма опасност обвиняемите да извършат друго престъпление или да се укрият.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:18, 17.12.2015
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Митническият пункт "Капитан Андреево" се оказа добро място за работа на хора със сериозни здравословни проблеми. В съдебната зала стана ясно, че 8 от задържаните митничари са прекарали инсулт или пък страдат от хипертония, диабет и сърдечни проблеми. А другите се грижели за болни родители и роднини. Част от задържаните обясниха пред съда, че парите намерени у тях при задържането били заеми за пазаруване в Гърция.

Други пък казаха, че сумите били подготвени за плащане на вноски по ипотечни кредити. Съдът прие, че има доказателства да се предположи, че корупцията на митническия пункт е повсеместна, но лошото здравословно състояние на уличените не им позволява да лежат в ареста.Освен това няма данни, че ако са на свобода ще извършат други престъпления. Макар и обвиняеми, митничарите са невинни до доказване на противното с влязла в сила присъда.

"По света и у нас" поиска официално коментар от директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов и началника на митница "Свиленград". Отговориха ни писмено, че не коментират съдебни решения. Според закона за държавния служител, разследваните временно се отстраняват от работа. Неофициално от ръководството на митниците коментираха, че се надяват възможно най-скоро митница Свиленград да бъде закрита.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плевнелиев: Със Захариева реформата в правосъдието ще продължи с висока скорост
Плевнелиев: Със Захариева реформата в правосъдието ще продължи с висока скорост
Нели Куцкова: Нищо нередно не съм направила в изпълнителната власт
Нели Куцкова: Нищо нередно не съм направила в изпълнителната власт