COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Гласуване и сблъсъци в Барселона

Насилие беляза днешния референдум за независимост на Каталуния, който се провежда въпреки забраната на централните власти в Мадри. Каталунските власти съобщават близо 500 пострадали, а по данни на испанското вътрешно министерство 12 са ранените от силите на реда. Как премина денят на референдума въпреки опитите на испанските власти да го спрат - разказ на специалния пратеник на БНТ Милена Кирова.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:50, 01.10.2017
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Изборният ден така и не започна в част от секциите в Барселона. Причината - въоръжени с автомати и палки полицаи изземаха изборните книжа, което доведе до сблъсъци. Дошлите да гласуват на референдума лягаха пред бронираните коли на силите на реда и скандираха, че са мирни граждани, които се борят за демокрация и независимост. Отговорът на униформените беше ясен и силов - те изтласкваха всеки, който им се изпречи на пътя.

Момиче: Страх ме е, много съм изплашена, защото полицията ни изблъскваше и затова паднах на земята.
Андер: За мен днес е денят на демокрацията. Денят, в който хората са дошли да гласуват и да говорят. Полицията прави това, което ѝ е наредило правителството. Искаме да кажем, че сме свободни хора на мира.
;

Хората обаче не се отказваха въпреки всичко. Продължиха да търсят училища, през които полицията все още не беше преминала. Ана, съпругът ѝ и двете им деца току що са успели да гласуват на референдума. Въпреки че по улиците на Барселона не е съвсем безопасно са излезли, разчитайки на разума на всички хора.

Ана Ореня: Гласувахме, защото смятаме, че това е наше законово право да участваме при определянето на бъдещето ни и това на нашите деца.

Хосе Мария и Еладия са чакали 4 часа на опашката, за да гласуват.

Хосе Мария Феререс: За нас хората в Каталуния е много важно поне да бъдем оставени да изразим мнението си. Смятаме, че да имаш мнение не наранява никого.

В Испания живеят и много българи. Всеки, който има местна регистрация можеше да упражни правото си на глас. Меглена Мишева живее в Барселона от година и половина и за първи път става свидетел на нещо подобно.

Меглена Мишева: От около 10 дена в 10 часа вечерта чуваме т.н. касолада, което е удрянето с черпаци и тенджери от балконите на хората. Това е техния начин да изразят желанието си да могат да гласуват.

Очаква се гласуването да продължи и след 21 часа местно време.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Историята на Джойти: 7 дни на колело с болния си баща
Историята на Джойти: 7 дни на колело с болния си баща
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. Васил Левски
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. "Васил Левски"