НОВИНИ

Гласуват дали да снемат имунитета на Никола Груевски

Македонският парламент ще решава днес дали да отнеме депутатския имунитет на бившия премиер Никола Груевски заради издадената му присъда от две години затвор по дело за закупуване на луксозен Мерцедес.

bnt avatar logo
от БТА
09:20, 07.11.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света
гласуват дали снемат имунитета никола груевски

Членове и симпатизанти на най-влиятелната опозиционна партия в Република Македония ВМРО-ДПМНЕ организират чрез социалните мрежи протест и събиране в знак на подкрепа за Груевски, който е и бивш лидер на партията.

В четвъртък, на 8 ноември, Груевски трябва да се яви за изтърпяване на присъдата си от две години затвор за купуването на луксозния мерцедес. Купуването на мерцедеса по времето, докато Груевски беше на власт, бе квалифицирано като злоупотреба със служебното положение и ощетяване на държавния бюджет.

Протестът е насрочен за тази вечер в 19 часа пред сградата на Наказателния съд в Скопие.

"Когато несправедливостта е в сила, неподчинението е единственият отговор. Борбата за справедливост започна", пише във фейсбук страницата "Справедливост за Никола Груевски".

В началото на ноември съдът в Скопие отхвърли искането на Груевски за отлагане на присъдата. Адвокатите му в понеделник отново обжалваха и поискаха отлагане на наказанието. Ако съдът отхвърли и това искане, Груевски ще трябва да се яви в затвора в Шуто Оризари.

Груевски сподели вчера в социалните мрежи цитат от носителя на Нобелова награда за литература Иво Андрич. "Беден е онзи, който трябва да унизи някого, за да се издигне", пише в поста на Груевски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Със 121 депутати в зала парламентът започна работа
Със 121 депутати в зала парламентът започна работа
Българин пътува 103 дни пеша по най-непопулярните туристически маршрути
Българин пътува 103 дни пеша по най-непопулярните туристически маршрути