НОВИНИ

Гласуват промените за съкратеното съдебно производство преди изборната ваканция

Законопроектите, които засягат съкратеното съдебно производство, влизат по спешност на второ четене в правната комисия следващата седмица и за гласуване в пленарна зала преди изборната ваканция. За това се разбраха депутатите в парламента, след поискан от БСП извънреден председателски съвет. На първо четене бяха приети четири проекта. Внесените промени от БСП, "Обединени патриоти" и "Воля" премахват съкратеното производство при умишлено убийство или тежка телесна повреда. Проектът на ГЕРБ дава възможност съдът да прецени дали да намали присъдата с до една пета, а не с една трета както е в момента. Правосъдният министър Данаил Кирилов настоява, че проектът на ГЕРБ не противоречи на останалите, а ги допълва.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:52, 27.09.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

БСП поиска извънреден председателски съвет за съкратеното производство два дни след като на първо четене депутатите приеха текстове, които си противоречат. БСП, "Обединени патриоти" и "Воля" искат отмяна на съкратеното производство при тежките престъпления, другият на ГЕРБ запазва съкратеното производство, но се дава право на съда да реши дали и с колко да намали присъдата при самопризнание.

Корнелия Нинова, председател на БСП: Рискувате напрежението в страната да нарасне и естествено след това да прехвърлите вината на опозицията, която яхала протеста.

От ГЕРБ отвърнаха, че си има ред за гледане на законопроекти и нищо не налага тази екстремност.

Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ: Категорично възразявам срещу начина по който се използва казуса, мъката, неволите на хората и ситуацията, за да се трупат политически дивиденти.

След председателския съвет Корнелия Нинова съобщи:

Корнелия Нинова, председател на БСП: Имаме консенсус законопроекта на БСП да се гледа до излизане във ваканция и да се гласува на второ четене. Нашето, на Патриотите и на Воля, които са еднакви, едни и същи. Предложението на Министерски съвет за промени в НК, с които оставят досегашното напрежение, но просто намаляват от 1/3 на 1/5 няма да се гледат в тези срокове до излизане във ваканция.

Правосъдният министър обаче обясни, че би следвало на следващо заседание на правната комисия тези законопроекти да бъдат обединени,което не било невъзможно.

Данаил Кирилов, министър на правосъдието: Като двата елемента на един неразривен съюз, провокирате ме да ви кажа, като съпруг и съпруга в брака. Не може да има брак без мъж и жена. Така е и в този режим. Има процесуална норма, има и материално правна норма, за да се стигне до окончателния резултат на съкратеното съдебно производство.

Според Данаил Кирилов не би трябвало да се прибързва и да се гони определена дата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Какво казват горите
ДРУГИТЕ новини: Какво казват горите
Няма данни за замърсяване на въздуха след пожара в Дунарит
Няма данни за замърсяване на въздуха след пожара в "Дунарит"