НОВИНИ

Главният архитект на София спря строежа в Бистрица

Спорното застрояване на бившия ресторант "Цумчето" в софийското село Бистрица беше спряно днес. Това стана с решение на главния архитект на София Здравко Здравков, след като рано тази сутрин жителите на Бистрица излязоха на пореден протест срещу застрояването в района. Те направиха жива верига, за да спрат строителната техника. През последните седмици на няколко пъти ви разказахме за имотните схеми в Бистрица, чрез които апетитни общински и частни земи биват заграбвани с фалшифицирани нотариално заверени декларации. По думите на кмета на селото Николай Гюров теренът на т.нар. "Цумче" също е продаден по тази схема.

bnt avatar logo
от БНТ
18:33, 26.10.2016
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Точката на конфликта е на централната улица "Черни връх", на която е започнало строителство на жилищна сграда. Според протестиращите имотът е закупен при съмнителна сделка, при която земята е реституирана чрез фалшифицирани документи, а след това и продадена на безценица. Освен това с решение на Столичния общински съвет от преди две години парцелът сменя статута си - и от терен за озеленяване се превръща в такъв за застрояване.

Хората негодуват също, че дошлите от снощи бетоновози за строежа нямат разрешение да затворят улицата. Заради това обитателите на 20 къщи, както и всички столичани тръгнали към Витоша, остават без път.

За Радко Фортунков, който е израснал тук, случващото се е недопустимо, а основанието за строеж, издадено на базата на фалшиви документи.

Радко Фортунков, с. Бистрица: Всичко е фалшиво. Как на средата на пътя ще кажеш, че това е твое място. Как ще го кажеш?

Възрастният мъж разказва какво било мястото, което днес е напълно унищожено.

Радко Фортунков, с. Бистрица: Зелена поляна, тук си беше "Цумчето", ето тук отпред. Тук аз съм си изкарал живота, това сме го открили, това павилионче. Тук нямаше нищо от тези вили.

Кметът на Бистрица Николай Гюров коментира за БНТ, че в случая се получава правен парадокс. От една страна са издадените документи, а от другата - думата на хората, които твърдят, че там никога не е имало частна собственост и всичко е било земеделска земя, а прилежащите терени са имали ясни собственици, които се различават от онези, на които е възстановена земя. Кметът споменава за документ от 1960 г., който показва, че имотът е държавна собственост за 9 дка и 9 ара. Обясни и бързането на строителя да излее бетона.

Николай Гюров, кмет на с. Бистрица: Тъй като пък един друг параграф от ЗУТ предвижда, че при отливането на основите и заверяване на протокол 3, на практика се счита регулацията като план за приложен и се утвърждава градоустройствено.

Според кмета съществуващият път не е отбелязан в документацията, което обаче, не го прави незаконен. Той настоява да се разбере кой е допуснал този пропуск и да си понесе отговорността.

Николай Гюров, кмет на с. Бистрица: Искат да се възстанови градинката. Предвиждането да стане зона за озеленяване. И да се възстанови пътят по съществуващо положение.

Днес главният архитект на София Здравко Здравков спря строежа, въпреки че за него има влязло в сила разрешение. Той успял да прекрати работата по обекта, като пуснал протест в прокуратурата. Като основание посочва разминаване между проекта и приетия устройствен план.

Здравков посочи още, че в момента комисия проверява обстоятелствата около реституцията и придобиването на имота. А бистричани продължават да настояват да бъдат пресечени имотните измами със земи в селото и да бъдат обявени за нищожни сделките, реализирани вследствие на фалшификации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трудноподвижни хора нямат достъп до градския транспорт в ж.к.Лев Толстой
Трудноподвижни хора нямат достъп до градския транспорт в ж.к."Лев Толстой"
ЕП гласува увеличение на парите за България
ЕП гласува увеличение на парите за България