Всички елементи от градската среда в София трябва бъдат предварително обсъдени, за да не се допускат старите грешки. Това каза главният архитект на столицата Здравко Здравко по време на инспекцията на нова детска градина в квартал Курило. По думите му, за да се избегнат грешки, заложените в градската среда елементи ще се изработват първо като макети в реални размери.

Основните задачи на архитектите в общината ще са първо - приемането на "Визия за София" и започването на работата по промяната на общия устройствен план на града, което да гарантира запазване на зелени пространства. Втората задача е приемането на наредбата за градската среда, която ще уеднакви всички настилки и цветове в центъра. И третата е създаването на структура, отговорна само за инвестиционните проекти.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Да има екипът, който от началото на процеса, от проектирането до завършването на обектите, да имаме по-добра координация и по-добър контрол.

От общината са решили повече да не монтират градско обзавеждане без да проучат общественото мнение чрез макети в реални размери. Вече е поръчан такъв за новите маси за книги на площад Славейков.

Здравко Здравков, главен архитект на София: Защото за нас е важно да се направи един макет на самото изделие преди да бъде поставено на площада, за да избегнем грешките, които се случваха досега. Повечето от елементите, които се монтират в града, би трябвало предварително детайло да бъдат обсъдени.

Новата детска градина в Курило се изгражда на мястото на стара постройка с етернитови панели от 70-те години на миналия век. Преизграждането и е част от програмата за цялостно престрояване на всички градини с етернитови панели. От общо 18 са останали само три, по които се работи.