НОВИНИ

Главният прокурор бе изслушан в Народното събрание по случая "Гебрев"

Сигналът за отравянето на Емилиян Гебрев е подаден две денонощия след като бизнесменът е бил приет в болница. Пред депутатите от комисията за контрол на спецслужбите главният прокурор е съобщил, че на този етап единственото сигурно е, че периодът на пребиваване на Сергей Федотов у нас съвпада с времето, по което Гебрев е бил отровен.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:25, 13.02.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Разследването по случая "Гебрев" се води по две линии - едната е за опит за неговото убийство, на сина му и на производствения директор на Емко, а втората е за пребиваването на руски граждани у нас по времето, когато Гебрев е отровен. От тримата руски граждани, заподозрени за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал във Великобритания - Петров и Боширов, никога не са идвали у нас. Единственият, посещавал страната ни, е Сергей Федотов, визата с която е влязъл у нас е била издадено от посолството на Италия в Москва.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Към настоящият момент това, което може да се заяви с категоричност, е само съвпадението на период на пребиваване на въпросния Федотов с деня, в който Гебрев е изпаднал в това състояние.

Още през 2015 г. е отхвърлена версията, че причина за отравянето е наличието на остатък от пестицид в храната, която Гебрев, синът му и техният служител са консумирали. Бизнесменът е приет във ВМА с първоначални съмнения за инсулт на 28 април 2015 г. Часове преди това е вечерял със свои контрагенти - граждани на Полша, а на 27 април е бил на една маса с бизнес партньори от Русия. Самият бизнесмен не може да посочи мотив за посегателството срещу него. Разследващите търсят причината в бизнеса му и са изискали пълната документация от комисията, която разрешава износа на оръжие.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Всички лицензи, които касаят сделки за износ на оръжие и боеприпаси към онзи момент.

През ноември миналата година Гебрев е изразил съмнения, че е бил отровен с "новичок". Това е наложило и издаването на Европейска заповед за разследване, с която е възложено изследване на всички материали, събрани през 2015 г. в британска лаборатория, която единствена може да каже дали това е "новичок" или сходно на него вещество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Може ли да има магазини за пиратки в жилищни сгради?
Може ли да има магазини за пиратки в жилищни сгради?
Белгия парализирана от национална стачка
Белгия парализирана от национална стачка