COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Главният прокурор поиска информация за офшорни фирми и сметки на висши чиновници

Главният прокурор изиска от ДАНС да предостави цялата информация, с която разполага, за имоти, сметки и офшорни фирми на лица заемащи висши публични длъжности,които не са декларирани според изискванията. Сотир Цацаров настоява данните да се предоставят без забавяне и с максимална конкретика.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:59, 15.05.2019
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

С писмо до председателя на ДАНС Димитър Георгиев - Сотир Цацаров изисква от агенцията и от финансовото разузнаване всички налични данни за лица заемащи висши публични длъжности и тяхно имущество в други държави. Изрично се иска да се предостави за тях и свързани с тях или подставени лица банкови сметки, които не са декларирани у нас, имоти, участие в търговски дружества, включително и офшорни фирми, както и инвестиции. Председателят на агенцията заяви, че в ДАНС ще изпълнят искането изцяло, като ще проверяват всичко в годините назад.

Димитър Георгиев, председател на ДАНС: И то в координация с всички държавни институции, които имат отношение по спецификата и тяхната компетентност, така че когато сме готови с информацията ще я предоставим на вниманието на главния прокурор.
;

Правосъдният министър коментира действията на главния прокурор Сотир Цацаров като необходими. Данаил Кирилов изрази надежда, че ДАНС има достатъчно аналитична и разузнавателна информация, по която могат да се съберат доказателства.

Данаил Кирилов, министър на правосъдието: За наличие на такива сметки или на такива връзки с подставени лица, и за идентификация на придобито имущество по незаконен начин или по друг начин, който би следвало да бъде санкциониран по антикорупционното ни законодателство.
;

Според Данаил Кирилов с информацията от ДАНС е възможно да се попълнят празноти, които да доведат до разкриването на конкретни злоупотреби и корупционни схеми. Депутатът Емил Димитров коментира, че така злоупотребилите могат да понесат отговорност.

Емил Димитров - Ревизоро, председател на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика: Смятам, че е нормално да се случи, още повече в тази нажежена обстановка - къщи, вили, сметки, имоти, имущество, дялове, участия. И опит да се скрие зад тези офшорки цялата тази история със сметки, с доходи,които не са декларирани.

Според информация на "По света и у нас" исканата от главния прокурор информация ще бъде изпратена в прокуратурата най-късно в петък, а в понеделник Сотир Цацаров свиква работно съвещание, на което да се преценят следващите действия на държавното обвинение.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Приключи протестът на здравните работници, от утре са в стачна готовност
Приключи протестът на здравните работници, от утре са в стачна готовност
Десислава Танева беше избрана за земеделски министър
Десислава Танева беше избрана за земеделски министър