НОВИНИ

Гълъб Донев: На този етап пенсия в размер на 300 лева не е възможна

Гост в предаването "Денят започва с Георги Любенов" беше служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев. Той заяви, че всички предварително направени сметки показват, че на този етап пенсия в размер на 300 лева не е възможна.

bnt avatar logo
от БНТ
11:33, 30.04.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Министърът на труда и социалната политика подчерта, че служебното правителство не е оставило мини пред бъдещото управление, особено що се отнася до социалната политика. Той допълни още, че всички предварително направени сметки показват, че на този етап пенсия в размер на 300 лева не е възможна. Средна работна заплата от 1500 лв. в края на 4-годишния мандат е реална при непрекъснато нарастване на икономически ръст, при непрекъснато повишаване на доходите, при повишаване на търсенето и предлагането на труд, при намиране на качествени работници и служители от страна на работодателите за свободните работни места или за тези, които преструктурират, както и при адекватно образование на работниците и служителите, обобщи Гълъб Донев.

Министър Донев изрази удовлетворение по отношение на постигнатото от служебното правителство в сферата на труда, като постави акцент върху защитата правата на работещите.

Гълъб Донев призна, че данните на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" показват, че има затруднение при редовното изплащането на заплатите на работниците и служителите. "Имаме проблем и с нерегламентираната заетост. Със съживяването на строителния бранш 587 са случаите на работа без трудови договори от февруари месец досега. Това, разбира се, е свързано със сивата икономика. Но има и една тенденция, че когато икономиката се съживява и имаме икономически ръст, когато имаме оживяване, когато имаме намаляване на безработицата, обикновено сивият сектор започва да изсветлява." Гълъб Донев беше категоричен, че държавата винаги е обявявала война на некоректните работодатели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Набират доброволци за организацията на маратон във Варна
Набират доброволци за организацията на маратон във Варна
РЕПОРТЕРСКИ ПОГЛЕД: 100 дни след встъпването на Тръмп в длъжност
РЕПОРТЕРСКИ ПОГЛЕД: 100 дни след встъпването на Тръмп в длъжност