НОВИНИ

Гледат Закона за МВР в парламентарна комисия

Около 65 милиона лева икономии в бюджета на вътрешното министерство очаква вицепремиерът Румяна Бъчварова след приемането на промените в закона за МВР. Днес той беше представен на заседание на ресорната комисия в парламента, на което присъстваха професионалното ръководство на МВР и представители на синдикалните организации.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:01, 15.03.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Част от промените предвиждат намаляване на платения годишен отпуск от 30 на 25 работни дни, както и на допълнителния отпуск за стаж на служителите в системата. Също така се планира намаляване на обезщетенията при пенсиониране или напускане - от 20 на 12 работни заплати, което обаче ще засяга само служителите, които ще постъпят на работа от следващата година. Полицейските синдикати за пореден път изразиха несъгласие с част от промените. Вицепремиерът Бъчварова пък обясни, че това е оптималният вариант.

Валентин Грозев, Синдикален алианс "Сигурност" към МВР: Ние не сме търговска фирма. По тази причина финансовата целесъобразност винаги е била на второ място, защото наистина е важно да се харчат парите и да не се разпиляват, но е по-важно да се осигури сигурността на хората.
Иван Павлов, Синдикат на служителите на МВР: Ние сме против да се пипа социалният пакет на служителите на МВР.
Румяна Бъчварова, вицепремиер и министър на вътрешните работи: Всички мерки които предприемаме, ако те се случат в този вариант, в който ги предлагаме, наистина ще повишат мотивацията и ще създадат по-добри условия за работа. Ще имаме шанс да променим нещо и да направим нещо по-добро, другият начин да се оптимизира една система е да се правят съкращения и да се намаляват щатове. Това е болезнено и социално неприемливо.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Българско участие в Да обичаш Винсент
​Българско участие в "Да обичаш Винсент"
Стрелба в Брюксел
Стрелба в Брюксел