НОВИНИ

Над 10 хиляди българи се очакват на събора в Украйна (НА ЖИВО)

VII Общоукраински български събор ще се проведе на 4 септември 2016 г. в гр. Белгород Днестровск, Одеска област, Украйна. По стара традиция в Бесарабия, Таврия и Крим, предавана от поколение на поколение, българите в Украйна се събират на събор, който носи в своята история ценностите на народния дух – почитане на традициите, на родовите корени, преклонение пред паметта, равносметка на настоящето и набелязване на бъдещето. На сайта www.bnt.bg можете да гледате на живо събора.

хиляди българи очакват събора украйна живо
bnt avatar logo
от БНТ
12:03, 04.09.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Провеждането на Събора започва още през 1998 г. под патронажа на Асоциацията на българите в Украйна, утвърдила се в Украйна и България като най-мащабната легитимна българска общоукраинска неправителствена организация и извършваща целенасочена дейност по консолидиране на българската диаспора, възраждане и развитие на майчиния език, приобщаване на младото поколение към културните и исторически ценности на българския народ.

В Събора ще вземат участие представители на украинската официална власт и българската диаспора от Украйна, Молдова и по света.

В концертната програма ще вземат участие известните изпълнители Катя Бужинская, Веселин Маринов, Илия Луков, български народни състави от Украйна, Модова и България, членове на Прабългарската школа «Багатурите», а също така - 600 български самодейци от Бесарабия, Таврия, Молдова и България.

По предварително данни гости са заявили желание за участие като гости около 10 хиляди души българи от Украйна, Молдова и България.

Официално откриване на Събора ще започне с дефиле на самодейците (600 души) в 12:30 часа. Българската делегация от България е водена от министъра на културата Вежди Рашидов.

"Най-дългото българско хоро" ще се извие в 17:30 часа.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китайският президент откри официално срещата на върха на Г-20 в Ханджоу
Китайският президент откри официално срещата на върха на Г-20 в Ханджоу
Двоен юбилей за теснолинейката от Септември до Добринище
Двоен юбилей за теснолинейката от Септември до Добринище