НОВИНИ

Глоба за концесионера на плажа "Делфин" заради строежа на дървена стълба

След над две седмици протести на природозащитници, екоинспекцията в Бургас състави административен акт на наемателя на плажа „Делфин" край Ахтопол, заради строежа на дървена стълба, с която летовниците да стигат по-лесно до морския плаж. Йордан Тодоров е глобен и строежът е спрян, защото се извършва в защитена местност и е на територията на Природен парк "Странджа".

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
19:44, 26.06.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Голямата дървена стълба, която наемателят на плажа "Делфин" е изградил, първо предизвика протести от страна на екозащитници, а след това и проверка от инспекторите на Регионалната инспекция по околна среда в Бургас. Наемателят отрича да е сякъл дървета, за да отвори терен за стълбата, а самото съоръжение е разположено върху общинска собственост. Според екоинспекцията всички дейности в защитени територии трябва предварително да се съгласуват с тях.

Тонка Атанасова - директор на РИОСВ-Бургас: Самият обект се намира в парка "Странджа" и в "Натура" зона и е трябвало да бодат съгласувани с РИОСВ-Бургас. На 23 юни му е съставен акт, предстои издаване на наказателно постановление по Закона за защитените територии.

При проверката на плажа и околностите инспекторите са установили, че е прокаран и нов черен път, който води до площадка, на която има поставен генератор за ток.

Тонка Атанасова: Ако се установи и същият бъде ползван от наемателя на плажа и за целите на плажа, също подлежи на наказателна отговорност.

От екоинспекцията заявиха, че до момента при тях няма постъпила от наемателя схема, която да е съгласувана и утвърдена от Министерството на туризма. Хора, които от години прекарват почивката си на близкия къмпинг, изразиха възмущението си от изсечените дървета и подготовката за строителство на плажната ивица. Протестиращите настояват тя да остане в този вид, в който е била до момента - дива, а не застроена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Национална среща на автоинструктури и школи за шофьорски курсове
Национална среща на автоинструктури и школи за шофьорски курсове
ДРУГИТЕ новини: Преброяване на киноотличниците
ДРУГИТЕ новини: Преброяване на киноотличниците