НОВИНИ

Глобалната температура може да се покачи с 1,5 градуса през 2030 година

След 12 години глобалната температура може да се покачи с 1 градус и половина, ако климатичните промени не бъдат овладени. Предупреждението беше отправено в южнокорейския град Инчон от експерти на Междуправителствената група по изменението на климата. Заключението в доклада им е, че почти нищо не се прави за изпълнение на Парижкото споразумение от 2015-та година.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
21:40, 08.10.2018
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Според законите на физиката и химията овладяването на затоплянето с един градус и половина все още е възможно, смятат експертите. Освен това хората разполагат с необходимите технологии, за да постигнат тази цел. Амбициозно, но далеч от сегашната реалност.

Преди 3 години Парижкото споразумение постави цел - ограничаване на затоплянето до 2 градуса. Но оттогава не се прави почти нищо, смятат експертите от Междуправителствената група.

Панамо Зай, съпредседател на Междуправителствената група за климатични промени: Ако затоплянето продължи със същите темпове, то глобалната температура може да се покачи с един градус и половина още в периода 2030-та - 2052-ра година.

После промените в климата ще станат необратими, а човечеството трудно ще се адаптира към последиците от тях. Ето защо е нужно да се действа така, че до 2030-та година вредните емисии да бъдат намалени с около 45 процента спрямо нивата от 2010-та година. До 2050-та възобновяемите източници трябва почти напълно да заменят изкопаемите горива.

Джим Скеа, съпредседател на Междуправителствената група за климатични промени: Ние обявихме научните данни, доказателствата и цената. Сега е ред на правителствата да решат какво правят.

Междуправителствената група за климатични промени е създадена преди 20 години. Сега тя обединява 195 страни. Докладите й са смятани за основния научен ресурс за политици и правителства по темите за изменението на климата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Латвия обяви, че Русия е извършила кибератаки срещу две от министерствата й
Латвия обяви, че Русия е извършила кибератаки срещу две от министерствата й
Над 7000 българи са участвали до момента в допитването за смяната на времето
Над 7000 българи са участвали до момента в допитването за смяната на времето