НОВИНИ

В София откриват Глобален център за партньорство между Китай и Европа

Глобален център за сътрудничество Европейски съюз-Китай ще бъде отворен в София. За това се договориха ръководителите на шестнайсет страни от Централна и Източна Европа и Китай на годишната среща във формат 16 плюс 1 в Хърватия. Българският премиер Бойко Борисов заяви, че целта на България е не само да привлича инвестиции, а да задържи китайските компании, които да работят съвместно с български фирми у нас.

Александър Марков
от Александър Марков
16:16, 12.04.2019
Чете се за: 02:29 мин.
У нас

София и Пекин се споразумяха и за изграждане на логистичен център край Варна, както и за увеличаване на износа на земеделска продукция. В 15 града на Китай ще заработят изнесени визови центрове.

А след среща между Бойко Борисов и румънския премиер Виорика Дънчила стана ясно, че до 10 дни ще бъдат направени първите копки на стоежа на моста Зимниче-Свищов.

;

Над 30 споразумения за общо 1 милиард евро. 600 договора между европейски и китайски компании и глобален център за насърчаване на бизнес диалога между Европейския съюз и Китай, който ще заработи в София. Това са само някои от договореностите, които бяха посрещнати на осмата среща във формат "16+1". Глобалният център ще предоставя експертиза на китайски и европейски фирми, които искат да правят бизнес в ЕС и Китай.

Форумът ще се запомни и с това, че тази година Гърция се присъедини и форматът от 16 се променя на 17+1. Сърбия, Румъния и Хърватия подписаха договори с Китай за над 700 млн. евро в рамките на инициатива "Един пояс, един път", известна като "Новия път на коприната".

;

Глобалният център, който ще отвори врати в София, ще предоставя експертиза на китайски и европейски компании, които искат да стъпят на двата пазара, обясни премиерът Бойко Борисов.

Бойко Борисов, министър-председател - Това е мозъчният тръст на тази инициатива 17 плюс 1. Отделно се подписаха договори за логистични пристанища, за електронна търговия, за земеделски стоки и в сферата на туризма и се взе решение догодина срещата да е в Китай.

България, Гърция и Китай търсят възможност за изграждане на жп-коридор Солун-Кавала-Бургас-Варна-Русе-Букурещ.

Бойко Борисов, министър-председател: Затова сега и с премиера на Гърция и китайския колега, обмисляме и търсим варианти от три места финансиране, за да имаме всичките интерес след това да ги пълним тия пристанища с товари, тези жп линии да са натоверени, за да изплатят парите, които са вложени.

Китай ще строи логистичен център край Варна, а България ще увеличи износа си на земеделска продукция за там. Всички съвместни проекти няма да са само с китайски пари, а със смесено финансиране, които не изискват държавни гаранции.

Бойко Борисов, министър-председател - Въпросът не е за парите, въпросът е за лихвите. Защото след това се плащат. А знаете ние в момента сме една от д-вите с най-ниския външен дълг - 17% гоним. Затова ние искаме да ги включим в партньорство, където самите китайски компании чрез ПЧП, смесени компании, да имат интерес да стоят в България, иначе ние пари имаме веднага да инвестираме, колкото искате, но те са с лихва.

Заслуга на България е Гърция да стане 17-ият член на форума с Китай след успешното европредседателство на страната ни миналата година, допълни Борисов. И още:

Бойко Борисов, министър-председател - И с колегата от Букурещ Виорика се надявам другата седмица, поне това ни докладваха, в аванс го казвам, твърди се, че са взели решение за Зимниче-Свищов да почнем изграждането на втория мост и може би другата седмица, до 10-ина дена се разбрахме да направим първи копки от двете страни да го стартираме.

Хърватският домакин Андрей Пленкович и китайският гост Ли Къцян заявиха, че целта на китайските инвестиции не са да разделят Европа.

Андрей Пленкович, министър-председател на Хърватия - С инициативата 17 плюс 1 свързваме Изтока и Запада. Този формат на практика създаде китайската програма "Един пояс, един път".
Ли Къцян, председател на Държавния съвет на Китай - 16 плюс 1 е част от по-широкото споразумение между ЕС и Китай. На европейските лидери казах ясно: ще търгуваме честно, открито и недискриминационно. Нашата цел не е да подкопаваме европейската интеграция, а напротив - да допринесем за нейното задълбочаване.

Според журналиста и експерт Спирод Сидерис, приемането на Гърция е паметен момент.

Спирос Сидерик, Балканска независима информационна агенция: Имаме съвсем нов формат на сътрудничество между Китай и страните от региона. Надявам се, това да е добре за тях. Тези 16 страни са най-бедните в ЕС. Изводът е: ако ЕС не инвестира достатъчно тук, Китай ще го направи.

Във форума участват 15 компании в сферата на стартъпите, информационните технологии и земеделието. Тази година в Китай ще бъдат разкрити изнесени визови центрове в 15 града.

;

България успя да договори още увеличаване на квотите земеделска и селскостопанска продукция, която ще изнасяме към Китай, а заедно с Гърция ще основаваме смесени дружества, които да се опитат да изградят железопътния коридор от Солун през Бургас и Варна до Букурещ.

Форумът се провежда само дни след като в Брюксел Европейският съюз и Китай постигнаха договореност за равнопоставеност и недискриминационна търговия след десетилетни спорове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С избор на президент на Радиокомитета на ЕС завърши Радиоасамблея на EBU в София
С избор на президент на Радиокомитета на ЕС завърши Радиоасамблея на EBU в София
Съдът задържа под стража кмета на община Чупрене Ваньо Костин
Съдът задържа под стража кмета на община Чупрене Ваньо Костин