НОВИНИ

Глоби за употребата на непозволени горива за отопление в Русе

Отново неприятни миризми се усещат в града, но този път причината е, че със застудяването някои хора си позволяват да горят в печките си за отопление и пластмаси, и плоскости с лаково покритие. В регионалната екоинспекция почти всяка вечер получават сигнали за това. А в отговор - от местната управа въведоха глоби от 100 до 200 лева.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
08:29, 27.11.2016
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Към неприятните миризми, изпускани от предприятия в региона, със застудяването през последните дни, се добавиха и нови, от печките на твърдо гориво. Най-често сигнали за това се подавани от кварталите „Родина", „Ялта", Тракцията", където няма нито парно отопление, нито газификация. Някои от хората там горят не само дърва, въглища и брикети, но и дървени плоскости. Русенци разказаха, че са виждали ПДЧ-плоскости, стоварени в съседски дворове, вероятно купени на по-ниски цени от мебелни фирми в региона.

Стойка Станчева: "Забелязала съм, но си премълчавам. Това е. Не е редно, но хората нямат пари и каквото намерят, това горят. Това е цялата трагедия. Има и малки деца, има и възрастни, както моята майка. Кашлят, кихат. Ние мислим, че е грип, а то е от този замърсен въздух."
Радуш Йосифов.: „Щайги, чупя щайги, някой хвърлят ламинат. Тях горя, какво да горя друго. Събирам плоскости, хората по контейнерите облягат."

А всъщност горенето на такива плоскости с лаково покритие или смоли, както и различни пластмаси, освен че отделят неприятна миризма, са вредни и за здравето. Какво отчитат екоинспекторите:

Христо Милков, експерт в Регионална екоинспекция - Русе: "Когато се използват отпадъци, гуми, пластмаси, тогава се отделят органични вещества различен тип, които водят до дискомфорт. Нашитe системи за контрол това го отчитат, като най-редовно се повишават нивата на бензин във въздуха в часовете, когато се разпалват."

За да ограничи горенето на отпадъци от този тип, местната управа издаде забрана да се използват нестандартни горивни материали за отопление. Глобата за първо нарушение е от 100 до 200 лева, а за второ - до 1000 лева. Има санкция и за паленето или изхвърляне на незагасена жар в контейнерите за сметосъбиране. Тя също е сериозна - до 1000 лева за физически лица, и до 5 000 - за юридически. Санкция за паленето на контейнери имаше и досега, но досега няма данни за глобен гражданин, въпреки че през зимните месеци в полицейския бюлетин почти ежедневно има информация за подобни нарушения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аз съм - Роксана и Микаела
"Аз съм" - Роксана и Микаела
Втори тур на изборите за кандидат-президент на умерената десница във Франция
Втори тур на изборите за кандидат-президент на умерената десница във Франция