НОВИНИ

Глобяват ни заради АЕЦ "Белене"

България е осъдена да плати 620 млн. евро на Русия заради спирането на проекта АЕЦ "Белене". Искането на Москва беше за милиард и 200 милиона. Решението е на международния арбитраж в Париж. Срещу сумата от 620 млн. евро София ще получи един изработен реактор и част от втори, които ще може да използва по своя преценка.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
21:20, 16.06.2016
Чете се за: 02:00 мин.
У нас

България и Русия разполагат с 30 дневен срок, за да разгледат арбитражното решение. Общата стойност за плащане според него е 620 млн. евро - 550 млн. за оборудването и 70 млн. лихви.

До момента страната ни е изхарчила над 700 млн. евро за АЕЦ "Белене". Парите са за демонтаж на старото оборудване и за част от новото. Първоначалната цена на централата, за която София и Москва се бяха договорили, е почти 4 млрд. евро. Строителството на "Белене" беше спряно с решение на парламента от февруари 2013 г., след което Росатом заведе дело срещу България за пропуснати ползи.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Общият размер на иска, който "Атомстройекспорт" предяви беше 1,2 млрд.евро. Това, което показва първият прочит на арбитражното решение, който беше направен от НЕК и неговите адвокати, показва, че арбитражът е присъдил почти половината от арбитражния иск.
Делян Добрев, депутат от ГЕРБ, бивш енергиен министър: Решението е изцяло в наша полза, защото не уважава нито една от претенциите на руската страна. Още в самото начало още в двустранните договори, преди да има дори заведено арбитражно дело предлагахме това, което арбитражът до момента е осъдил - да си платим изработеното оборудване към датата на изтичане на споразумението.

От "Атомстройекспорт" също са доволни от решението на арбитража, и го коментираха така:

"Международният арбитраж потвърди добросъвестността на действията на руската компания по изпълнение на договора и отсъди, че вината за прекратяването на споразуменията лежи върху българската компания НЕК".

Нито България, нито Русия,обаче, планират да обжалват решението на парижкия арбитраж, стана ясно от изказвания на представители на българската държава, както и на писмено изявление на "Росатом" до медиите. Напротив, отново се заговори за възможността проекта да бъде възобновен, след като се разбере точно какво има да получаваме срещу парите си.

Бойко Борисов, премиер на България: Имаме три хипотези ние трябва да си купим оборудването и ще имаме един реактор ще питам и ЕК какво да правим с този реактор, да го строим ли? Щото вече ще имаме окомплектован реактор, един. Заедно с руската страна, фирма е "Атомстройекспорт" да го продадем в трета страна, щото ние пък не може да го продаваме без строителя - сиреч този арбитраж казва - НЕК и "Атомстройекспрот" да се разберат ще го строят ли, ще го продават ли и да приключат.

Очаквано,опозицията изрази противоположно мнение от това на управляващите:

Драгомир Стойнев, депутат от БСП: Това е една лоша, но очаквана новина. От БСП от дълго време предупреждавахме, че това ще се случи, но управляващите не се вслушаха в нашето мнение.
Волен Сидеров, Атака: При всички случай смятам, че прекратяването на строежа на АЕЦ "Белене" беше грешка, тя досега щеше да е готова.

Според експертът Иван Хиновски, който е и бивш директор на НЕК, решението е добро и за двете страни.

Иван Хиновски, председател на Български енергиен форум: "Атомстройекспорт" разчита, че един ден, може да не е в близките пет години, оборудването може да бъде реализирано в нов проект в България. Българската страна очакваше санкции над милиард, тоест осъждането да бъде над 1 млрд. за НЕК, тоест може да се каже, че в момента сме в една златна среда на интересите на НЕК и Атомстройекспорт.

Според експерта най-логичното решение за България в момента е да купи реакторите, да ги вложи в нова проектна компания, която да листне на фондовата борса. Все още не е ясно откъде НЕК ще вземе парите за руските реактори, след като спря строителството на централата заради липсата на средства.

Председателят на КЕВР Иван Иванов коментира пред БНТ, че новото задължение на НЕК няма да влезе в цената на тока за бита.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премахнаха гнездо на стършели в Пловдив
Премахнаха гнездо на стършели в Пловдив
Правителството: Няма да се създава общ боен флот с Румъния в Черно море
Правителството: Няма да се създава общ боен флот с Румъния в Черно море