НОВИНИ

Протести за Деня на детето в София

В Деня на детето Неправителствени организации, занимаващи се с правата на децата, положиха гнили домати пред Социалното министерство. Протестиращите настояват за промяна в цялостната политика и отношението към децата.

bnt avatar logo
от БНТ
10:23, 01.06.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

За пореден път протестиращите напомниха, че е нужно създаването на силен и независим контролен орган, който да взима адекватни мерки за защита правата на децата. Съществуват и множество норми и практики, нуждаещи се от спешна промяна.

Основните сред тях са: проблем с правата на децата и родителите след развод или раздяла, продажба и трафик на деца, проблеми в Закона за защита срещу домашното насилие, злоупотреба с европейски средства при извеждане на деца от семействата им. Поднасянето на гнили домати е символично, за да подсетят държавата за неспазените обещания към децата.

Валя Кръстева - секретар на Конфедерация за защита правата на децата: Тяхната дейност е такава, т.е. тя е гнила. Тя не отговаря на това, което трябва да бъде. Една Организация за защита правата на децата просто трябва да се занимава с децата, да се грижи за тях, а ние това не го виждаме.
Вера Иванова - Председател на Конфедерацията на защита правата на децата: Липсата на адекватен контролен орган, който да контролира действията на социалните служби е пагубен за много деца. Деца се отнемат неправомерно от родители. Съдът постановява, че децата са неправомерно отнети, връща ги обратно само че те са съсипани за цял живот. Това се случва, защото липсва контролен орган. Социалните си правят каквото поискат.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представят „Цар Килимар“ в Благоевград
Представят „Цар Килимар“ в Благоевград
Технология пази слуха ни от съвременната музика
Технология пази слуха ни от съвременната музика