НОВИНИ

​Годишнина от атентата на летището в Бургас

Церемонията в памет на жертвите ще се състои от 17 часа при възпоменателния паметник на летище "Сарафово".На 18 юли 2012 година терорист взриви бомба в багажното отделение на автобус с израелски туристи. Загинаха шестима, сред които шофьорът на автобуса - български гражданин. Седмата жертва е самият атентатор. 35 души бяха ранени.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
06:47, 18.07.2016
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Четири години след атентата на летището двама чужденци отиват на съд задочно, съобщи преди седмица главният прокурор Сотир Цацаров. На съд ще бъдат предадени Мелиад Фара, ливанец с австралийски паспорт и Хасан Хасан с канадско и ливанско гражданство - те са сочени за преки участници в атентата.

По време на разследването е установено, че чужди разузнавателни служби са притежавали информация, която не са споделили, а това може да е било решаващо за предотвратяване на терористичния акт.

Това е първият атентат на българска територия, насочен срещу чужда държава. Но едва преди три дни - на 15 юли 2016-та - Прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу двама предполагаеми извършители на атентата.

Преди 4 години на този ден, сред болката и ужаса на всички пострадали един мъж цяла нощ търсеше жена си. Беше сигурен, че е жива и просто трябва да я намери. И накрая, на сутринта, разбра, че тя е сред петимата убити израелци. Сред жертвите беше и българския шофьор на взривения автобус - Мустафа КьОсов.

Те ни търсят по целия свят. Те ни мразят. Терористи търсят навсякъде израелци.

Часове след атентата стана ясно, че охранителните камери на летището са заснели атентатора. Mладеж с раница, бейзболна шапка и дълга коса, която по-късно се оказа перука. Намерена беше фалшива американска шофьорска книжка. След получената информация успяхме да открием служители на туристическа фирма от Поморие, които отказали кола под наем на терориста, защото се усъмнили в документите му.

- Книжката си личи, че е фалшива.

- Нещо направи ли друго впечатление?

- Не друго нищо. Арабин със сигурност.

От намерената глава беше възстановен образа на атентатора. Извлечен беше и ДНК профил. Разследващи дори успяха да вземат пръстов отпечатък от силно овъглените му ръце. И въпреки това мина твърде много време преди извършителите да бъдат установени, въпреки че разследването се водеше почти изцяло от Европол и Интерпол.

Бойко Борисов - министър-председател: Към службите от евроатлантическата общност имам сериозни забележки. Ние имаме и трите и пръстов отпечатък, и ДНК профил, и главата.

Сега, процесът ще се води задочно срещу Мелиад Фара, ливанец с австралийски паспорт и Хасан Хасан, с канадско и ливанско гражданство. Те са сочени за преки участници в атентата. Обвинителният акт е в обем 80 тома. Преди 4 години, само часове след взрива, израелският премиер Бенямин Натаняху посочи като отговорна ливанската шиитска групировка Хизбула и Иран. Иран отрече. Процесът, който предстои, е натоварен с дълго очакване на категорични отговори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Риск за доброто име на българското лавандулово масло
Риск за доброто име на българското лавандулово масло
Идентифицираха убиеца на тримата полицаи в Батън Руж
Идентифицираха убиеца на тримата полицаи в Батън Руж