COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Годишното послание на руския президент Владимир Путин

За 13-та поредна година руският президент Владимир Путин направи дългоочакваното си и ключово обръщение към нацията. Този път той зададе тон към по-мека риторика във външната политика. Две години и половина след анексирането на Крим и войната в Източна Украйна, заради което Русия е обект на санкции, Путин заяви, че страната му не иска противостояние с никого, не търси врагове, а приятели.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
18:31, 01.12.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света

За президента Путин това е 13-тото поред послание, в което обявява приоритетите за развитието на Русия за следващата година.

По традиция в Кремъл е цялото държавно ръководство, депутати и сенатори. За разлика от предишните години днес руският президент не говори дълго за външна политика и я спомена в края на едночасовата си реч. Според Путин, Русия не търси врагове, но ще защитава интересите си и самостоятелно ще се разпорежда със съдбата си.

Владимир Путин, президент на Русия: Ние не искаме противопоставяне. За разлика от някои чуждестранни колеги, които виждат в Русия противник, ние не търсим и никога не сме търсили врагове. Нужни са ни приятели.

Според Путин, не санкциите, а вътрешните проблеми на Русия, са причина за кризата в икономиката ѝ. Руският президент не спомена Украйна и бегло засегна сътрудничеството с Европейския съюз - само в контекста на руската идея за голямо евразийско партньорство.

Владимир Путин, президент на Русия: Такива разговори са възможни и с държавите от Европейския съюз, където днес се увеличава търсенето на самостоятелна политическа и икономическа политика. Виждаме това по резултатите от избори.

Руският президент изрази готовност за сътрудничество с новата американска администрация като заяви, че е важно да се нормализират и развиват двустранните отношения, както и да се обединят усилията в борбата с международния тероризъм. Според Путин, руската армия в Сирия се бори именно с терористи.

По-голяма част от посланието на президента беше посветенa на вътрешното развитие на Русия - може би обяснимо на фона на продължаващата криза и предстоящите след две години президентски избори.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Днес валежите ще спрат, а вятърът ще отслабне
Днес валежите ще спрат, а вятърът ще отслабне
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината