НОВИНИ

Сюлейман Гьокче: Турция се опитва да намери баланс между свободите и сигурността

В Турция се готвят да отбележат първата годишнина от опита за преврат и да почетат паметта на жертвите от 15 и 16 юли миналата година. На специално свикана пресконференция турският посланик у нас Сюлейман Гьокче оповести детайли по известни вече данни, изнесени от турските официални власти.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:28, 14.07.2017
Чете се за: 01:36 мин.
По света

Опитът за военен преврат в Турция обедини безпрецедентно политическия елит и обществото в защита на светския характер на Кемалистката република. Една година по-късно обаче турското общество е силно разделено между подкрепата за повече власт в ръцете на президента Реджеп Тайип Ердоган и опонентите му, които настояват за повече демокрация и зачитане на човешките права.

Миналата година наистина защитата на турската република срещу влиянието на Гюлен и вероятността за ислямизация обедини турското общество и всички политически движения в подкрепа на Ердоган и мерките, които държавата взе, за да накажа участниците в преврата. Опозицията е притеснена, че принципите на кемалистката република са застрашени. Виждат опасност твърде много власт да се концентрират в един човек и с нея да се злоупотреби. Затова опозицията е толкова активна и разделя толкова обществото. Турция се раздели на две на референдума, когато малко повече от половината подкрепиха да се увеличат властта в ръцете на президента. Турските власти не виждат такъв проблем в действията на турската опозиция, както днес посланик Гьокче каза.

Сюлейман Гьокче, посланик на Турция: От Анкара към Истанбул наистина проведоха поход стотици хора. След това хората се събраха в Истанбул на голям площад, където вече бяха стотици хиляди. Тези хора миналата година участваха и на митингите в защита на демокрацията. Тук нямаме разногласия по въпроса относно защитата на демокрацията и срещу опита за преврат. Но в същото време проблемите, които възникват заради извънредното положение, водят до това недоволните да търсят решение на тези проблеми. Турция се опитва да намери баланса между свободите, правата на хората и сигурността. Това, с което се сблъскахме, е много мащабно. Това не е банков обир.

Турция от наша гледна точка се промени многто. Там има по-малко демокрация и свобода на словото, има много арестувани съдии, журналисти, учители, полицаи и военни - хора от всички слоеве на обществото. Турската власт казва, че от 150 хиляди арестувани са задържани 50 хиляди. Много голяма част от тях са се върнали на работа, но опозицията отрича това.

Аргументи за тезата, че превратът е предизвикан от властта, за да се дадат правомощия на президента, от гледна точка на чуждите разузнавания няма. В дните след преврата лидер на опозицията също отрече. Но всички допуснаха още тогава, че Ердоган може да използва преврата, за да увеличи властта си и това се случи чрез референдума. Но той наля сила и на турската опозиция.

Весела Чернева, Европейски институт за външна политика: Циментира основните принципи на управление на държавата, които виждаме в момента, но също така произведе едно, да кажем, голямо малцинство от почти 50%, което ясно се заяви като опозиция или като опоненти на властта на Реджеп Ердоган.

Турция иска екстрадицията на Гюлен от много време, но американските власти все ще разследват казуса. Това обостри отношенията между ЕС и Турция, но посланикът коментира, че ще бъде намерен баланс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Борисово правят подписка срещу спирането на късния автобус за селото
Жители на Борисово правят подписка срещу спирането на късния автобус за селото
Антон Генов е обвинен в престъпление по служба и принуда
Антон Генов е обвинен в престъпление по служба и принуда