НОВИНИ

Големи пожари отново бушуват в Гърция

Няколко големи пожара станаха в Гърция през последните два дни. Властите смятат, че причина са умишлени палежи преди празничните дни в страната.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:13, 14.08.2017
Чете се за: 00:38 мин.
По света

От 11 август в редица региони в Гърция избухнаха силни пожари, последният от които в близост до столицата Атина. Най-голям бе пожарът в Каламос, където бе засегната борова гора. Нанесени са материални щети на около 20 къщи, а една е напълно разрушена. Евакуирани са два детски лагера. Властите затвориха част от пътната мрежа в района.

жителка на Каламос: Беше ужасен хаос. Можехте да видите горящи домове, бягащи хора, отчаяни хора... Огънят наистина беше голям.

Според властите, палежите са умишлени преди голям празник. На 15 август Гърция ще отбележи един от най-почитаните църковни празници в страната - Успение на пресвета Богородица.

Томас Русис, кмет: Дори и сега ситуацията е много тежка. Запали се борова гора, мястото е труднодостъпно и може да се действа само от въздуха. Но когато падне нощта, спира и гасенето. Много тежка ситуация!

На остров Кефалония на 11 и 12 август станаха 8 пожара, което също дава основание да се мисли, че са умишлени. На остров Закинтос бяха регистрирани 11 огнища, пострадаха жилищни сгради. От началото на пожароопасния сезон в Закинтос силните пожари са общо 66. Пожари имаше и на остров Евбея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майк Пенс в Колумбия - първа спирка от обиколката му в Латинска Америка
Майк Пенс в Колумбия - първа спирка от обиколката му в Латинска Америка
Оповестяват резултатите от проверките по заведенията в Слънчев бряг
Оповестяват резултатите от проверките по заведенията в Слънчев бряг