НОВИНИ

Пожари край Варна и Благовград

Само на 30 километра от Варна бушува голям пожар - между селата Генерал Кантарджиево и Рогачево. Изгорели са около 300 декара гора и над 1 000 декара пасища. Няма данни за пострадали хора.

bnt avatar logo
от БНТ
22:45, 31.07.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Сигналът е подаден преди обяд от хора, които са видели дим над боровата гора. Огънят е тръгнал от три точки - до село Рогачево и от две страни на село Генерал Кантарджиево.

В гасенето са се включили над 10 противопожарни автомобила от Варна, Добрич и Балчик. Най-напрегнато е било около 16 часа, когато заради силния вятър е имало опасност огънят да прескочи билото и да стигне до село Генерал Кантарджиево.

За щастие бързо бил локализиран, тъй като на помощ са се притекли и служители от всички горски стопанства в областта. Багерите са започнали да хвърлят пръст, а доброволците са влезли навътре в гората, защото местността е пресечена и трудно достъпна за каквато и да е техника.

През нощта ще останат дежурни екипи в района, макар че пожарът е потушен 90 % - това е потвърдил кметът на Генерал Кантарджиево Стефан Зенгинов. Вероятно е човешка грешка да е довела до пожара.


Огнен ад и близо до благоевградските село Бучино и Българчево. Няма пострадали хора и няма опасност за хората в близките села и за домовете им.

Екипите на пожарна безопасност са овладели огъня, който е обхванал само сухи треви и храсти - съобщи Георги Пармаков, директор на регионалната противопожарна служба. Сигналът за пожар, тръгнал от сметището край село Бучино, е подаден около 16 часа.

За овладяването му на място са изпратени четири екипа на пожарната, в гасенето са участвали и служители на Горското стопанство в Симитли. Засега няма опасност от разрастване на пожара и на терена на огнището се хвърля пясък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Висш американски военен ще посети базата Инджирлик в Турция
Висш американски военен ще посети базата Инджирлик в Турция
Армията ще се включи в гасенето на пожарите
Армията ще се включи в гасенето на пожарите