НОВИНИ

Голяма част от дърветата в Борисовата градина са болни

Санитарна сеч започва в Борисовата градина заради изсъхнали дървета. Ще бъдат премахнати около 10% от общия брой. Това показа инвентаризация от Лесотехническия университет по поръчка на Столичната община.

bnt avatar logo
от Мария Сивкова - Илиева
21:20, 07.09.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

23 октомври 2015 година - датата, на която дърво затисна и уби човек в Борисовата градина. За да не се повтарят подобни инциденти и да има здрави дървета в един от най-посещаваните столични паркове, е необходимо те да бъдат инвентаризирани през 10 години. У нас обаче подобна дейност се извършва за пети път в рамките на един век. Обхваща площ от 532 декара.

Илко Добричов - доцент в катедра Лесоустройство към Лесотехническия университет
"Лесовъдите, които имат правото да маркират дърветат за сеч съобразно тяхното състояние да преценят кои ще бъдат маркирани да се изведе сечта и кои ще останат да се възстановяват."

Наличието на болни растения не може да стане повод за отдаване на площи от парка за построяване на сгради или паркинги, както бе тиражирано в някои жълти издания, увери кметът на район Изгрев.

Цветомир Жеков - кмет на район "Изгрев:
"В парк "Борисова градина" няма как да става въпрос за застрояване. Може да има отсичане на дървета, които са опасни за хората или които са заболели, но на тяхно място ще бъде засадена нова дървесна растителност."

Дейността по засаждането ще започне след около половин година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Напусна ни творецът Асен Георгиев
​Напусна ни творецът Асен Георгиев
Пеещ паметник за 100-годишнината от Добричката епопея
Пеещ паметник за 100-годишнината от Добричката епопея