COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Министър Горанов даде свидетелски показания по делото срещу Петър Москов

Има граждански иск от страна на Министерство на здравеопазването с твърдение за настъпила щета. Оттам нататък само съдът може да прецени дали това е така или не. Така министърът на финансите Владислав Горанов отговори на въпроса дали има настъпила вреда за държавата след случая на размяната на ваксини с Турция през 2015 година, за който има повдигнатото обвинение на бившия здравен министър от Петър Москов. Заедно с други членове на тогавашния кабинет днес Горанов даде свидетелски показания по делото в Специализирания наказателен съд.

от БГНЕС
13:25, 11.02.2019
Чете се за: 00:39 мин.
Животът

От показанията стана ясно, че самият той не е подписал взетото от Министерски съвет неприсъствено решение за ваксините, но с подписът си е одобрил финансовата обосновка към него.

Владислав Горанов: Аз първото решение не съм го подписал, може би съм бил в чужбина или не е било предявено за подпис, но съм подкрепил финансовата обосновка към него. След това има още две решения през 2015 година, които също са взети неприсъствено.

Финансовата обосновка има за цел да покаже дали ще сделката ще има въздействие върху държавния бюджет и респективно върху бюджета на Министерството на здравеопазването.

„Видно от нея се твърди, че няма да се налагат допълнителни разходи и тя е одобрена“, подчерта Горанов.

Срещу бившия здравен министър Петър Москов е повдигнато обвинение заради приетите като дарение през 2015 г. от Министерството на здравеопазването на Турция 100 000 дози ваксина за деца „Пентаксим – 0.5 мл.” и 100 000 дози ваксина „Хепатит Б“ – „Еувакс Б“, които не са разрешени за употреба на територията на България. Според прокуратурата от действията на Москов тогава са настъпили вреди за българското здравно министерство в размер на 325 233,87 лв., но и неимуществени вреди, изразяващи се в недоверие на гражданите в дейността му.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Жена пострада при пожар в Бобошево
Жена пострада при пожар в Бобошево
БДЖ: Вече следим движението на влаковете в реално време
БДЖ: Вече следим движението на влаковете в реално време