НОВИНИ

​Гореща вълна обхвана почти цяла Европа (ГАЛЕРИЯ)

Европа е обхваната от гореща вълна. Температурите в Португалия доближиха 46 градуса по Целзий, на места в Холандия асфалтът се разтопи, а в Австрия сложиха специални защитни обувки на полицейските кучета, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
09:09, 05.08.2018
Чете се за: 01:29 мин.
По света
​Гореща вълна обхвана почти цяла Европа (ГАЛЕРИЯ)

В Португалия се очаква пикът на горещините да е бил вчера. Температурите на места доближиха 46 градуса по Целзий, но са се усещали като 50 градуса. Червен код за горещини беше обявен за над половината територия на Португалия. Най-високата измерена досега температура в страната е 47,4 градуса през 2003 г., припомня Асошиейтед прес

;

Горещото и сухо време предизвика няколко горски пожара в Португалия. Близо 740 пожарникари и 11 самолета цистерни и хеликоптери гасят огъня, който изпепели 1000 хектара близо до град Моншик, в южната област Алгарве. Армията ще изпрати 130 войници, които да помогнат на огнеборците, съобщи АФП. "Това е много сериозна обстановка на екстремни горещини", заяви португалският президент Марселу Ребелу да Соуса, цитиран от АП.

В столицата Лисабон градските паркове бяха затворени, приютите за бездомници отвориха по-рано и властите призоваха местните жители да ограничат излизанията, отбелязва АФП.

;

Съседна Испания също издаде предупреждения за екстремни горещини за южните си райони. В туристическия град Кордоба температурата доближи 44 градуса. Трима души починаха тази седмица в Испания в резултат на горещините - един в Барселона и двама в района на Мурсия. В северната част на страната, път до Франция бе отрязан за няколко часа заради пожар. Шосето бе отворено отново тази вечер, след като огънят бе овладян.

;

Франция преживя най-тежкия си ден за пътния трафик от началото на годината, с огромни задръствания, причинени от връщането на летовниците от юли и заминаването на почиващите през август. Тази сутрин бе регистриран пик от 705 километра "тапи", съобщи Франс прес.

Един от реакторите в АЕЦ "Фесенхайм", най-старата френска атомна електроцентрала, е бил изваден за известно време от експлоатация, предаде Асошиейтед прес, като се позова на компанията оператор, Е Де ЕФ (EDF). От четвъртък във Франция бяха спрени временно четири реактора в три АЕЦ, близо до Рейн и Рона. Причината е да бъде избегнато прегряване на реките, а оттам и масово измиране на рибите, каквото бе регистрирано миналата седмица в Германия.

;

В Австрия, температурата достигна близо 34 градуса в столицата Виена. На полицейските кучета в страната бяха сложени специални защитни обувки, предаде Франс прес.

В Холандия властите затвориха някои отсечки от пътища, тъй като асфалтът започна да се топи.

В Италия автомобилният трафик също бе много натоварен. 79-годишна жена почина на плаж в северозападната област Лигурия, както изглежда от топлинен удар.

На север, в Швеция, която преживя най-горещия си месец юли от 250 години и поредица рекордни пожари, дъждове донесоха днес облекчение в голяма част от страната. Температурите се понижиха в рамките на нормалните за сезона 20 до 25 градуса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Много слънце ни очаква в неделния ден
Много слънце ни очаква в неделния ден
​Губернаторът на Калифорния поиска помощ за борба с пожарите от президента Тръмп
​Губернаторът на Калифорния поиска помощ за борба с пожарите от президента Тръмп