НОВИНИ

​Горещата вълна Луцифер в Европа продължава да взема жертви

Червен код за опасно горещо време е въведен в 10 европейски държави, а горещата вълна Луцифер продължава да взема жертви в Европа. В Италия близо до Кортина Дампецо жена загина, след като колата ѝ беше отнесена от кално свлачище, предизвикано от горещините. Съботният ден в началото на август традиционно е и начало на отпуските по курортите и жегата се съчета с обичайните задръствания по шосетата.

Невена Бонева
от Невена Бонева
17:49, 05.08.2017
5561
Чете се за: 00:51 мин.
По света

В Румъния един човек почина от жегата, докато работеше на полето, а друг - на улицата. И днес в страната живакът в термометрите гони 40-те градуса, влаковете се движат по-бавно от обикновено. Властите предупреждават да не се излиза навън в най-горещите часове и да не се оставят деца в автомобилите.

В Сърбия властите предупреждават да не се разхищават вода и електричество, за да не се стигне до дефицит. В Белград съветват хората, които нямат климатик, да държат мокри хавлии на прозорците.

Любиша Къркалич: Тежко е. 42 градуса, не съм свикнал на такова нещо.

Мнозина търсят прохлада във фонтаните или на изкуственото езеро на река Сава.

На унгарското море - езерото Балатон - също е пълно със зажаднели за прохлада. А за потеглилите на почивка по на юг сутринта имаше изпитание - огромно задръстване на границата със Сърбия.

Тежка комбинация и за потеглили днес към средиземноморските курорти на Франция - традиционните ваканционни задръствания плюс горещината.

- Много е топло. 40 градуса. Ние сме тръгнали на почивка в Марсилия.

Рецептата е често спиране за почивка и търпение.

- Отиваме на плажа. Ще стигнем когато стигнем.
- Да живее ваканцията.

Много е горещо тези дни и в Италия. Въпреки това, туристите в Рим се справят и не са се отказали от обиколките по забележителностите.

Хари Суот, турист от Йоханесбург: Много ми е добре. У нас в Южна Африка, сега е зима, много ми е приятно да усетя слънцето.
Елоиза Муньо, туристка от Севиля: Слънцето е непоносимо, обаче ние сме от Севиля, там е горе-долу същото.

В Италия с червен код за горещо време са 26 града, в Испания с предупреждения са високи температури са 31 провинции от общо 50.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германският външен министър: САЩ искат да изтласкат руския газ от ЕС
Германският външен министър: САЩ искат да изтласкат руския газ от ЕС
Премиерът разпореди хеликоптер да се включи в гасенето на пожара край Изворище
Премиерът разпореди хеликоптер да се включи в гасенето на пожара край Изворище