НОВИНИ

Горещи дебати по готвените промени в Закона за биоразнообразието

Граждански организации подкрепиха учените срещу част от предстоящите промени в Закона за биоразнообразието, които днес бяха обект на обществено обсъждане. Срещу промените се обявиха и екозащитници, според които ресорното министерството не само въвежда нови органи за управление на защитените територии "Натура 2000", но и предлага пълна подмяна на начина за обявяване и управление на защитените зони.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
22:28, 05.02.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Най-много спорове имаше около предлаганата нова структура за управление на защитените зони по "Натура 2000" . Според природозащитниците, тя ще доведе до дублиране в управлението, тъй като освен сегашните дирекции на националните и природни паркове, промените предвиждат защитените зони да бъдат контролирани и от Регионалните инспекции по околната среда и водите.

Катерина Раковска, WWF: Би трябвало да има една защитена зона и един орган за управление , който да отговаря за цялата защитена зона. Сега с това, което се предлага, една защитена зона като "Централен Балкан" ще попада в пет териториални плана за управление. Това няма никакъв смисъл.

Граждански организации категорично се противопоставиха и на предложението на екоминистерството, данни от проучвания по "Натура 2000" за видове и местообитания, преди да бъдат използвани, да се предоставят първо на държавата - безплатно и в първичен вид.

Андрей Ковачев - Сдружение за дива природа"Балкани": Промените предвиждат екоминистерството да взима и да затваря, без да са обществено достъпни всички събрани научни данни.Това е абсурдно. Има авторско право. Просто законът е безумен.

От браншовото сдружение на лесовъдите посочиха, че 63% от горските територии у нас са в "Натура 2000". Затова е важно с предстоящите законови промени хората в защитените територии освен задължения, да имат и достатъчно права. Към лесовъдите се присъединиха и граждани, според които това не бива да са обезлюдени територии, върху които нищо не може да се прави.

Общественото обсъждане на законопроекта за биоразнообразието ще продължи до 8 февруари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пуснаха движението в участъка на АМ Струма, затворен след верижния сблъсък
Пуснаха движението в участъка на АМ "Струма", затворен след верижния сблъсък
Отмениха грипната епидемия в още три области
Отмениха грипната епидемия в още три области