COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Горещини и пожари мъчат Европа, пострадалите хора са десетки

Европа се задъхва в прегръдката на горещини и пожари. В Португалия най-малко 44 души пострадаха от огнената стихия. Пожари горят в Испания и Швеция, а във Франция регистрират един от най-горещите дни.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:52, 06.08.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Ана и Герит са белгийци, собственици на къща за гости в южна Португалия. От петък районът е обхванат от пожари. След принудителната евакуция семейството се връща, за да види изпепеления хотел.

Общо пострадалите от огнената стихия в Португалия са 44. Пожарите бушуват с такава сила, че създават специфичен микроклимат с условия за образуване на още огнища.

Повече от 200 души гасят мащабен пожар и в Югозападна Испания. Особено тежко е положението в района на град Уелва. Няма данни за пострадали.

И Швеция продължава да гори. Пламъци са лумнали на един от островите край Гьотеборг. Местните жители са евакуирани. През последните три седмици в страната се провежда най-мащабната акция за борба с пожарите с помощ от Европейския механизъм за гражданска защита.

Франция регистрира един от най-горещите си дни, на много места термометрите отбелязаха над 36 градуса по целзий. За 2/3 от страната е в сила оранжев код за горещини.

И още един ефект от жегата - повишава се замърсяването на въздуха. За да овладеят ситуацията, властите в Париж забраниха движението на автомобили на 12 и повече години.

Очаква се горещата вълна във Франция да продължи до четвъртък.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Китай след COVID-19 - разказ от първо лице на български журналист в Пекин
Китай след COVID-19 - разказ от първо лице на български журналист в Пекин
Отвъд границите: Ангел Колев: В този живот винаги се спускам с главата надолу
"Отвъд границите": Ангел Колев: В този живот винаги се спускам с главата надолу